Στις γιορτινές ημέρες λάμπουν τα αστέρια. Και αυτή τη χρονιά δεν είναι μόνο το άστρο των Χριστουγέννων που κάνει την εμφάνισή του στη μεγάλη γιορτή, ούτε τα λαμπιόνια που δίνουν τη χαρούμενη όψη στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων.
Είναι και τα σημερινά ντέρμπι στα οποία θέλουν να λάμψουν τα αστέρια του ποδοσφαίρου. Στη Μαδρίτη αλλά και στο Τορίνο, την πρωτεύουσα του Πεδεμοντίου, τα φώτα της πόλης θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς παιχνίδια όπως το ισπανικό clasico, μεταξύ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, αλλά και το ιταλικό ντέρμπι Γιουβέντους-Ρόμα, θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σε ένα 90λεπτο στο οποίο οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα αφήσουν στην άκρη όλα τα υπόλοιπα.
Στη Βρετανία, οι γιορτές δεν αλλάζουν την καθημερινότητα. Το ποδοσφαιρικό σιρκουί τις γιορτινές ημέρες αποτελεί παράδοση και παρά την γκρίνια των ξένων κυρίων προπονητών το έθιμο παραμένει και θα παραμείνει για πολλά ακόμα χρόνια.
Αγωνιστική κίνηση σε όλες τις κατηγορίες στη διάρκεια του 12ημέρου των εορτών.
Επιστροφή στο clasico, το οποίο εφέτος έχει μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί μεσημέρι! Η σέντρα είναι προγραμματισμένη για τις 13.00, τοπική ώρα, καθώς η ισπανική Λίγκα θέλει να προωθήσει το προϊόν και στις χώρες της Απω Ανατολής. Και όταν θέλεις να κερδίσεις μια τέτοια αγορά, τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις εκτός από ένα από τα σημαντικότερα ντέρμπι του πλανήτη;
Οσο για τις καθαρά αγωνιστικές ιδιαιτερότητες: Η Μπαρτσελόνα είναι στην κορυφή με έξι βαθμούς διαφορά από την Ατλέτικο Μαδρίτης και ένδεκα από τη σημερινή «αιώνια» αντίπαλό της. Η Ρεάλ έχει ένα ματς λιγότερο και ξέρει ότι με νίκη στο clasico θα αρχίσει να προκαλεί ανησυχία στους Μπλαουγκράνα. «Η Ρεάλ χρειάζεται τη νίκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά» ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού των Μερένγκες, Σέρχιο Ράμος. Η Ρεάλ θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα με την αίγλη που δίνει η κατάκτηση του Μουντιάλ Συλλόγων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Μπερναμπέου είναι υπερήφανοι, καθώς η ομάδα κατέκτησε πέντε τίτλους στο 2017, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της. Πρωτάθλημα Ισπανίας, Τσάμπιονς Λιγκ, ευρωπαϊκό σούπερ Καπ, ισπανικό Σούπερ Καπ και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αυτά τα ξέρει ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ζητάει να γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στον κόσμο.
Στη Βαρκελώνη αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το ντέρμπι έχοντας το αβαντάζ των 11 βαθμών από τη Ρεάλ. «Θα είναι υπέροχο να νικήσουμε στο Μπερναμπέου, θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα» σχολίασε ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος σάρωσε στα βραβεία της μαδριλένικης εφημερίδας «Marca», παρουσίασε στους φίλους της Μπαρτσελόνα το «χρυσό παπούτσι», ως πρώτος σκόρερ για το 2017, πριν από το ματς με τη Λα Κορούνια στο Καμπ Νου, αλλά η συνέχεια στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν ανάλογη. Είχε τρία δοκάρια και ένα χαμένο πέναλτι!
Πάμε Τορίνο. Γιουβέντους κόντρα στη Ρόμα απόψε, με το μυαλό στην κορυφή. Η Γηραιά Κυρία είναι πλέον σε απόσταση βολής από την πρωτοπόρο Νάπολι, μπορεί από ατυχία να μην κατάφερε να νικήσει την Ιντερ, αλλά τόσο ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι όσο και οι ποδοσφαιριστές ξέρουν καλά πώς να διαχειριστούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο Αλέγκρι προσπαθεί να χειριστεί κατάλληλα και την υπόθεση Πάουλο Ντιμπάλα, καθώς πρέπει συχνά να… απολογείται για τους λόγους που δεν τον έχει στη βασική ενδεκάδα. Ο ιταλός τεχνικός δεν αμφισβήτησε σε καμία περίπτωση το ταλέντο και τις ικανότητες του Αργεντινού, ωστόσο επεσήμανε πως για να έχει έναν παίκτη στην ενδεκάδα απαραίτητα στοιχεία είναι η καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, η Ρόμα είναι τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Νάπολι, ενώ έχει και ματς λιγότερο. Αυτό σημαίνει –και το γνωρίζουν καλά ο Κώστας Μανωλάς και η παρέα του –ότι με θετικό αποτέλεσμα στο Τορίνο μπαίνει για τα καλά στη μάχη της διεκδίκησης του τίτλου.
Ντέρμπι στην Ιταλία έχουμε και την προσεχή Τετάρτη, αυτή τη φορά για το Κύπελλο. Στη μάχη του Σαν Σίρο θα κοντραριστούν Μίλαν και Ιντερ για μια θέση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Γιορτές στην Αγγλία δεν είναι μόνο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο Αγιος Βασίλης και η γαλοπούλα, αλλά και το ποδόσφαιρο. Σήμερα υπάρχει πρόγραμμα σε όλες τις κατηγορίες, ενώ η αγωνιστική κίνηση θα είναι πλήρης στην Boxing Day (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων).
Οι καλύτερες γιορτές θα είναι για τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει αποκτήσει προβάδισμα 11 βαθμών (από τη δεύτερη, Γιουνάιτεντ) στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ είναι μέσα και στις άλλες τρεις διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο, Λιγκ Καπ).
«Μπορεί η Σίτι να κατακτήσει τέσσερα τρόπαια;» ρωτήθηκε ο Πεπ Γκουαρντιόλα την περασμένη Τρίτη, μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ. «Ξεχάστε το. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» απάντησε ο καταλανός τεχνικός, με τρόπο που δεν επέτρεπε αντίρρηση.
Το εορταστικό σιρκουί στην Αγγλία συνεχίζεται και μετά την Πρωτοχρονιά, μάλιστα στις 3/1 είναι προγραμματισμένο το ντέρμπι Αρσεναλ-Τσέλσι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ