Στην υπόμνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι οι διεθνείς συνθήκες ούτε αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται αλλά ερμηνεύονται, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας απάντησε ότι «εγώ δεν είμαι καθηγητής της Νομικής αλλά είμαι κάτοχος του Πολιτικού Δικαίου. Το οποίο ξέρω».
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Τουρκικής Δημοκρατίας –αλλά και για όποιον άλλον μπορεί να τύχει να διαβάσει αυτές τις γραμμές -, Πολιτικό Δίκαιο δεν υπάρχει! Οι κλάδοι του Δικαίου είναι επιστημονικώς και μόνο καθοριζόμενοι και ο καθένας με συγκεκριμένο, και εξαρτώμενο ο ένας από τον άλλον, περιεχόμενο.
Τι ήθελε όμως να πει ο κ. Ερντογάν με αυτό το ορολογικό εφεύρημα; Είτε ενσυνειδήτως είτε επειδή του διέφυγε; Τίποτε παραπάνω από το ότι αυτό που «Αυτός» αναγνωρίζει ως δίκαιο είναι το «δίκαιο του ισχυροτέρου». Αυτό βέβαια έχει πάντα το δικό του δίκαιο.
Αυτή η συζήτηση μεταξύ των δύο Προέδρων στην οποία υποχρεώθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προκλήθηκε από μια άκρως προβληματική και περίεργη συνέντευξη στην οποία ο τούρκος Πρόεδρος επανέφερε στην επικαιρότητα τις θέσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτε παραπάνω από το να εκφράσει την πολιτειακή σταθερά και σε αυτό αλλά και σε άλλα ζητήματα. Και ορθότατα και πάλι υπογράμμισε πως αυτή η Συνθήκη καθορίζει «και» ευρωπαϊκά σύνορα.
Από τις απαντήσεις όμως του κ. Ερντογάν –αλλά ακόμα και από όσα ακολούθησαν μετά στον λιγότερο δωρικό διάλογο που είχε με τον κύριο Πρωθυπουργό –πολλά συνάγονται. Δύο όμως αξίζει να υπογραμμισθούν:
–Πρώτα ότι η σχέση που έχει ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας τόσο με τον νομικό όσο και με τον πολιτικό πολιτισμό της Ευρώπης (και ίσως και ευρύτερα) είναι, το λιγότερο, άκρως ιδιωτική, και μετά ότι σε αυτό το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτείται η πιο προσεκτική, η πιο προληπτική διαγνωστική παρακολούθηση των θέσεων και των κινήσεών του. Γιατί, καταπώς φαίνεται, το αυτοκρατορικό σύνδρομο, το οποίο ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε από την τουρκική πολιτική, «πουλάει».
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.