• Αναζήτηση
 • Έληξε η θητεία του Π. Λιαργκόβα στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

  Έληξε η θητεία του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβα και όπως αναμενόταν δεν θα

  Έληξε η θητεία του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβα και όπως αναμενόταν δεν θα ανανεωθεί. Η διάσταση με την κυβέρνηση όπως αποτυπώθηκε στις δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και στις εκθέσεις που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες, είχε προδιαγράψει τις εξελίξεις.

  Το «άδειασμα» άλλωστε που του επιφύλαξε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος για τις εκτιμήσεις του για το χρέος, ήταν ενδεικτικό των διαθέσεων που διαμορφώθηκαν στην πορεία για τον ρόλο του κ. Λιαργκόβα, στον οποίο απέδιδαν από τον ΣΥΡΙΖΑ «πολιτικά κίνητρα».

  Η πιο πρόσφατη δημόσια αποδοκιμασία του αφορούσε τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες αποπληρωμής των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους την περίοδο 2020-2026, ενώ διάσταση υπήρξε και όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2018 με τον κ. Λιαργκόβα να αμφισβητεί τον στόχο υπέρβασης του ήδη υψηλού πλεονάσματος, αλλά και την διαμονή του κοινωνικού μερίσματος επισημαίνοντας ότι «είναι κατανοητή μπροστά στην πίεση που υφίσταται η κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχει δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη αφού χρηματοδοτείται κυρίως μέσω φόρων».

  Ο ίδιος βεβαίως έχει διευκρινίσει ότι «έκανε την δουλειά του ακομμάτιστα» και ότι «ουδέποτε έπαιξε πολιτικά παιχνίδια», αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του –και του Γραφείου Προϋπολογισμού- γίνεται δυσάρεστος, καθώς δεν ωραιοποιεί την οικονομική κατάσταση, ενώ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να πολιτευθεί (αν και στο παρελθόν ήταν υποψήφιος σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ).

  Ο κ. Λιαργκόβας τοποθετήθηκε επί προεδρίας Μεϊμαράκη το 2012 και είχε δεχθεί κριτική για τις εκτιμήσεις του για την μη βιωσιμότητα του χρέους επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Τώρα με την λήξη της θητείας του, αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προβλέπεται πλέον η προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης του, όπως και των υπολοίπων μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού. Έως τότε, η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε να παραμείνει στην θέση του μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός του.

  Πολιτική