Σχεδόν ένα ολόκληρο συγκρότημα παραδοσιακών χορών από την Τουρκία ζήτησε πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 11 από τους 16 χορευτές του Συγκροτήματος Λαϊκών Χορών Νέων και Παίδων της Αγκυρας δεν επέστρεψαν στην Τουρκία και προσέφυγαν στις ουγγρικές Αρχές για άσυλο. Ο μέσος όρος ηλικίας των χορευτών είναι άνω των 20 ετών.

Το συγκρότημα επρόκειτο να συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό χορού στη Βουδαπέστη από τις 5 έως 10 Νοεμβρίου. Για το σκοπό αυτό εξασφάλισε την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια τουρκική ομοσπονδία και εκδόθηκαν στο όνομα των μελών του υπηρεσιακά διαβατήρια. Το συγκρότημα αναχώρησε από την Τουρκία νωρίτερα, την 1 Νοεμβρίου, χωρίς να περιμένει την έναρξη του φεστιβάλ τέσσερις ημέρες μετά.

Εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, μετά το κύμα διώξεων που έχει εξαπολύσει το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.

Έρευνα σχετικά με το περιστατικό διεξάγει τη τουρκική αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο Αθλητισμού της Τουρκίας.