Πολλές οι συναυλίες, πολλές οι μουσικές παραστάσεις στην Αθήνα, πολλοί και ενδιαφέροντες οι καλλιτέχνες που αποφασίζουν να μοιραστούν τις νύχτες με τους θεατές – ακροατές τους και εμείς δεν θα κάνουμε τίποτα περισσότερο από να προτείνουμε κάποιες από αυτές που πιστεύουμε ότι θα σας κάνουν να περάσετε όμορφες στιγμές, αν και διαφορετικές μεταξύ τους.
ΟιImam Baildiεπιστρέφουν στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν το10thAnniversary Tourτους, ύστερα από 30 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τις sold outβραδιές στο Λονδίνο, τη Ζυρίχη και το Μόναχο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Η εν λόγω παρέα γίνεται 10 ετών και τιςΠαρασκευές του Δεκεμβρίουετοιμάζεται να μας σερβίρει την πιο εορταστική, την πιο καλοδουλεμένη, την πιο ορεξάτη της συνταγή στοPassportΚεραμεικός. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει κομμάτια που έχουμε αγαπήσει καθώς και τις νέες ιδέες τους. Τις βραδιές θα ανοίγουν οι πολλά
υποσχόμενοιΚΑΛΤΑband, που ξεκινούν τη δική τους πορεία στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, με μια αυθεντική ματιά και έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό παραδοσιακών οργάνων.
Ο Χρήστος Θηβαίος συναντά μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς. Ο λόγος για την ερμηνεύτρια ΜαρίαΠαπαγεωργίου. Οι δυο τους δημιουργούν ένα μουσικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί το συναίσθημα, από την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, στο Club του Σταυρού του Νότου. Εκεί θα μοιράζονται τις εμπειρίες και τα τραγούδια τους και μας συστήνονται σαν ένα. «H συνεργασία μου με τονXρήστο είναι ένα πέρασμαμέσα στα χρόνια πουμεγάλωνα μέχρι να φτάσω εδώ.Στο σήμερα. Είναι το «Ημερολόγιο» που κρατούσα στο λύκειο, μαθαίνοντας τα τραγούδια του, είναι η «Γυναίκαπου βιαζόμουν να γίνω, είναι κάθε «Χαραμάδα πανικού» που πέρασε το σώμα μου μέχρι ο φόβος σιγά-σιγά να γίνει «Αγάπη».Σε αυτό το σημείο συναντώ τον Χρήστο Θηβαίο, που τόσο θαυμάζω. Μέχρι να με πάει με το σπουδαίο έργο του στο επόμενο «Σιδερένιο μου νησί»» δηλώνει η Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ από τη δική πλευρά ο Χρήστος Θηβαίος συμειώνει τα εξής: «H Mαρία Παπαγεωργίου είναι μονόδρομος συνεργασίας. Γιατί αν δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει σήμερα.Τη στιγμή που είμαι ακραιφνώς παρών, έχω γίνει ήδη χθες. Με τη Μαρία παίζουμε μουσική γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη χαραμάδα του πανικού μας. Αντί να σβήσουμε, ανάβουμε γενέθλια κεριά στο όνομα της εκρηκτικής μας συνάντησης». Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι οιΜάξιμος Δράκος(πιάνο),Σταύρoς Ρουμελιώτης(κιθάρες),Καλλίστρατος Δρακόπουλος(τύμπανα) και Αγγελος Παπαδάτος(κοντραμπάσο).
The Heliocentrics. Το γκρουπ που αγνοείτη διαφορετικότητα ανάμεσα στα εναλλακτικά είδη μουσικής και καταργεί τα μουσικά όρια εμφανίζεται για πρώτη φορά στοGazarteμε την πλήρη σύνθεσή του. Από την πρώτη κιόλας συμμετοχή στο άλμπουμ «The Outsider» τoυDJ Shadow το 2006, έχει παρουσιάσει πλήθος δίσκων που κινούνται μεταξύ jazz, hip-hop, phsych, krautrock και musique concrete, ενώ στις συνεργασίες του συναντά κανείς κορυφαία ονόματα από διαφορετικές μουσικές σκηνές, από τονMulatu Astake μέχρι τονGaslamp Killer. Η πηγαία ικανότητα του γκρουπ να χειρίζεται τη μουσική διαισθητικά και παρορμητικά προέρχεται από την επιθυμία τουνα μην εγκλωβίζεται σε μουσικές νόρμες και διαδικασίες δημιουργίας. Ηδη από τη σύστασή του, ο ήχος του ήταν προϊόν τού live αυτοσχεδιασμού. Η ζεστή, μελωδική φωνή της Barbora Patkova συναντά τα δίχως όρια grooves της μπάντας σε ένα live που μας οδηγεί σε ανεξερεύνητες μουσικές διαστάσεις. ToΣάββατο 9 Δεκεμβρίου, στην καρδιά του χειμώνα, οιHeliocentricsανεβάζουν τη θερμοκρασία από τοMain StageτουGazarteμε κομμάτια από το τελευταίο album τους «A World οf Masks» (2017,Soundway Records) καθώς και με αγαπημένα κομμάτια από ολόκληρη τη μουσική τους διαδρομή.
Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στο Κύτταρο, οι Απροσάρμοστοι (Κυριάκος Δαρίβας: τύμπανα, Οδυσσέας Γαλανάκης: κιθάρα, Αλέκος Αράπης: μπάσο), τα εναπομείναντα μέλη της «συμμορίας» που μαζί με τον Βασίλη Πετρίδη,τον Λουκά Γκέκα και με μπροστάρη τον αξέχαστο Παύλο Σιδηρόπουλο τάραξαν τα νερά της πιο σημαντικής –όπως αποδείχτηκε κατόπιν –δεκαετίας της εγχώριας ροκ σκηνής, πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος, μας δίνουν τη χαρά, την αιτία και την αφορμή να τραγουδήσουμε μαζί τους. Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συναυλία σε αυτή τη γιορτή για τον πρίγκιπα του γλυκόπικρου παραμυθιού που λέγεται «ελληνική ροκ σκηνή»· πρόκειται για τα τραγούδια του, για τη στάση ζωής του, για την «προίκα» του και όσα αυτά εκφράζουν.

HeliosPlus