Σύντομα θα τρώμε τα ρούχα μας κυριολεκτικά

Η έκφραση «τρώγεται με τα ρούχα του» θα πάρει σύντομα μια άλλη, κυριολεκτική, διάσταση… Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Τα περισσότερα ρούχα κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσματα τα οποία διαλύονται κατά την διαδικασία του πλυσίματος στα πλυντήρια και οι ίνες τους καταλήγουν τελικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Οι ίνες καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών τα οποία εμείς στην συνέχεια τρώμε και έτσι τα πλαστικά καταλήγουν τελικά στο δικό μας στομάχι.

Η έκφραση «τρώγεται με τα ρούχα του» θα πάρει σύντομα μια άλλη, κυριολεκτική, διάσταση… Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη την οποία χρηματοδότησε η διάσημη βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Στέλα Μακ Κάρτνει, κόρη του συνιδρυτή των Μπιτλς, Πολ Μακ Κάρτνει. Σύμφωνα με την μελέτη τα περισσότερα ρούχα κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσματα τα οποία διαλύονται κατά την διαδικασία του πλυσίματος στα πλυντήρια και οι ίνες τους καταλήγουν τελικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Kάθε δευτερόλεπτο καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς ποσότητες ινών που αντιστοιχούν σε μια νταλίκα γεμάτη ρούχα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η ποσότητα των ινών των ρούχων που καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς αντιστοιχεί σε περίπου 50 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια. Οι ίνες καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών τα οποία εμείς στην συνέχεια τρώμε και έτσι τα πλαστικά καταλήγουν τελικά στο δικό μας στομάχι.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk