• Αναζήτηση
 • Στην Επιτροπή της Βουλής τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για τα όπλα με τη Σαουδική Αραβία

  Προς ανάκληση φαίνεται πως οδεύει η απόφαση για πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, καθώς η επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, δέχθηκε ομόφωνα πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη και του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη να συνεδριάσει για το θέμα.

  Προς «πάγωμα» οδεύει η πολύκροτη συμφωνία για την πώληση αμυντικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, μετά και την πρόταση που υπέβαλλε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης να συζητηθεί εκ νέου το θέμα (στην επιτροπή) με αίτημα την ανάκληση της σχετικής απόφασης που είχε λάβει τον Ιανουάριο του 2017 υπέρ της σύναψης της διακρατικής συμφωνίας. Την ακύρωση της συμφωνίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης, τονίζοντας ότι «δεν δικαιούται κανένα κόμμα να κρύβεται», ενώ τόνισε ότι «το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το θέμα».

  Η πρόταση Φίλη έγινε αποδεκτή από τα κόμματα και έτσι εγκρίθηκε να ξανασυζητηθεί το όλο ζήτημα στην επιτροπή εξοπλιστικών, όπου θα επανατοποθετηθούν επί της επίμαχης συμφωνίας μετά και όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Σημειώνεται, βεβαίως, ότι οι αποφάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι δεσμευτικό. Ωστόσο, τυχόν ανάκληση της προηγούμενης απόφασής της, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της. Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε ειδικότερα στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και τα ψηφίσματα που έχει εκδώσει εμπλέκοντας την Σαουδική Αραβία στην ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη με την δολοφονία αμάχων. Κάτι που είχε επισημάνει και κατά την συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για το θέμα λέγοντας μάλιστα ότι «είναι ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει αυτή τη μεγάλη, πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη σε μια μικροπολιτική συζήτηση».

  «Υπάρχουν αποφάσεις της ευρωβουλής, όχι απλώς δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που ζητούν έλεγχο των εξοπλισμών στη Σαουδική Αραβία για τα εγκλήματα που διαπράττει στην Υεμένη. Μην κλείνουμε τα μάτια λοιπόν», είχε πει χαρακτηριστικά ενώ επισημαίνεται ότι ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος σχολιάζοντας την θέση αυτή είχε δηλώσει: «Εγώ αντιλαμβάνομαι αυτά που λέει ο κ. Φίλης και αν υπάρχει πολιτική συμφωνία να μην πουλήσουμε στη Σαουδική Αραβία, να μην πουλήσουμε».

  Κατά τα λοιπά, η επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση της ΝΔ να προσκληθούν προς εξέταση όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην διακρατική συμφωνία με την Σαουδική Αραβία για την πώληση αμυντικού υλικού (υποστηρίχθηκε μόνο από ΝΔ και ΔΗΣΥ), με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί η επιτροπή εξοπλιστικών να μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk