Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις υποδομές των δήμων και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης, για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασαν σήμερα, σε Κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Με την παραδοχή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια έχει αποστερηθεί ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων της, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι μόνο τα μεγάλα δημόσια έργα ( οδικοί άξονες , μετρό Θεσσαλονίκης) . «Υπάρχουν υποδομές, είπε, οι οποίες εδώ και 30, 40 χρόνια είναι στην ίδια κατάσταση» αναφερόμενος στο αγροτικό δίκτυο, το δημοτικό δίκτυο, την ύδρευση, την αποχέτευση.
Το νέο πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε χθες και αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2018, θα προσφέρει χρηματοδότηση για την υλοποίηση αυτών ακριβώς των έργων που πάσχουν. Δηλαδή, έργα στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δράσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την πιστοποίηση των παιδικών χαρών και την ανέγερση δημοτικών κτηρίων.
Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα είναι τριμερής, από το ενισχυμένο σε πόρους Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο αρχικός προϋπολογισμός με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ είναι 500 εκατ. ευρώ και σε βάθος πενταετίας θα ανέλθει σε 2 δισ. Ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους Δήμους, καθώς ο δανεισμός αυτός θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το βασικό κλειδί όλης αυτής της προσπάθειας, είναι να μπορέσουν οι Δήμοι να εξασφαλίσουν πρόσθετους πόρους, να δανειοδοτηθούν από αυτό το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν από την αποπληρωμή του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ανφερόμενος στους πόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Πέρσι τέτοια εποχή, είχαμε κάνει μια τοποθέτηση, μια δέσμευση. Είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός του 2017 θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μείωσης των πόρων που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητείται αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνει αυτή τη δέσμευση. Την υλοποιεί, διότι παρά τις δυσκολίες, παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο γνωρίζετε, κατορθώνουμε και φέρνουμε για ψήφιση έναν προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει μια ασαφή, μικρή έστω, αύξηση των ΚΑΠ που προορίζονται για τον Α’ και το Β’ βαθμό και κυμαίνεται περίπου γύρω στο 5,5%. Δεν είναι μεγάλο το βήμα. Είναι όμως σημαντικό», κατέληξε.