Το Παρίσι εργάζεται για να αλλάξει την ποδοσφαιρική Ευρώπη, ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατρέψει το «κατεστημένο» που κυριαρχεί τόσα χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Η Παρί Σεν Ζερμέν λοιπόν είναι η ομάδα που φέρνει έναν αέρα αλλαγής στη διοργάνωση και απειλεί τις μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Γιουβέντους. Με ισχυρότατη δύναμη πυρός, αποτελούμενη από Νεϊμάρ, Καβάνι και Εμπαπέ, έχει ήδη πετύχει (σε πέντε ματς) ρεκόρ παραγωγής στη φάση των ομίλων (24 γκολ), αφήνοντας πίσω την επίθεση της Ντόρτμουντ που πέρυσι είχε σημειώσει 21.
Για τον ίδιο στόχο εργάζονται και οι «Πολίτες» στο Μάντσεστερ, που προς το παρόν μπορεί να μην εντυπωσιάζουν, αλλά κινούνται πιο αργά και μεθοδικά. Η Μάντσεστερ Σίτι δεν καταλαβαίνει από… Brexit (στο δημοψήφισμα η πόλη του Μάντσεστερ ψήφισε σε ποσοστό 60% υπέρ της παραμονής) και είναι η δεύτερη μετά την Παρί που έχει το απόλυτο νικών μετά από πέντε αγώνες. Χωρίς αμφιβολία, η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή (13 γκολ), ωστόσο έχει κάνει τη δουλειά της και με το παραπάνω.
Παρίσι και Μάντσεστερ λοιπόν είναι οι αιχμές του δόρατος κόντρα στο «κατεστημένο» του Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο πλούσιες ομάδες που έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να κερδίσουν την κορυφή.
Επιστροφή στην Παρί Σεν Ζερμέν: Οι οπαδοί της γαλλικής ομάδας ακόμη θυμούνται τους πανηγυρισμούς για την επιστροφή στην κορυφή του γαλλικού ποδοσφαίρου το 2013, αλλά πλέον ονειρεύονται να γεμίσουν και πάλι τα Ηλύσια Πεδία για να γιορτάσουν την κατάκτηση ενός Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Εντινσον Καβάνι έφτασε τα 151 γκολ και θέλει άλλα πέντε για να φτάσει τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην πρώτη θέση των σκόρερ της ομάδας. Οτι θα τον ξεπεράσει είναι θέμα χρόνου.
Τα επτά γκολ στο ματς με τη Σέλτικ «τρέλαναν» τους φίλους της ομάδας, αλλά και την «Parisien» που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατή επιστροφή του Νεϊμάρ με δύο γκολ και ασίστ. «Η επιστροφή του πρίγκιπα» σημείωσε, βάζοντας στο κείμενο και… εικόνα από τη Βραζιλία. «Στο Παρκ ντε Πρενς ήταν η παραλία της Κοπακαμπάνα χωρίς την άμμο»!
Η «L’ Equipe» ωστόσο, πιο… ψύχραιμη, θέτει ένα ερώτημα το οποίο αποκαλεί «αιώνιο» και αφορά τον προπονητή, Ουνάι Εμερι: «Είναι η Παρί τόσο δυνατή, ή αυτό το χάσμα προέρχεται από την αδυναμία των αντιπάλων;». Τα 24 γκολ και οι 5/5 νίκες στη φάση των ομίλων δεν εντυπωσιάζουν αυτούς που ξέρουν ότι για ομάδες αυτού του επιπέδου όλα κρίνονται στα νοκ άουτ παιχνίδια. Κι ο δρόμος για το Κίεβο είναι μακρύς…
Οι Αγγλοι είναι πιο αυστηροί στα σχόλιά τους μετά το 1-0 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Φέγενορντ. Η εμφάνιση δεν ήταν και η καλύτερη και παρά τις 5/5 νίκες ο «Guardian» σχολίασε περισσότερο πόσο εμφανής ήταν η απουσία του Νταβίντ Σίλβα, τον οποίο θεωρεί ως τον πλέον απαραίτητο ποδοσφαιριστή της ομάδας.
Ο αγγλικός Τύπος στάθηκε και σε κάτι άλλο. Την πρώτη συμμετοχή του νεαρού Φιλ Φόντεν, ο οποίος έγινε ο νεότερος παίκτης του συλλόγου που αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Ο Φιλ ξέρει καλά πως η ομάδα θα τον στηρίξει, αλλά όλα εξαρτώνται από αυτόν» σχολίασε ο Γκουαρντιόλα σε ερώτηση για τον 17χρονο.
Ο καταλανός τεχνικός έχει πάρει αρκετά παράσημα στο Τσάμπιονς Λιγκ και γνωρίζει πώς να διαχειριστεί αυτό το πλεονέκτημα που αποκτά η ομάδα του. Ξέρει καλά ότι η πρώτη θέση του ομίλου μπορεί να τον οδηγήσει σε μία μετωπική με Ρεάλ Μαδρίτης ή Μπάγερν, ωστόσο επιμένει ότι τον ενδιαφέρει πρώτα η νίκη επί της Σαχτάρ στην Ουκρανία, στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων. «Πάμε να νικήσουμε στην Ουκρανία και μετά θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» εξήγησε. «Είναι σημαντικό ότι η Σίτι έχει για πρώτη φορά το απόλυτο νικών στον όμιλο. Οταν όμως μπαίνεις στη διαδικασία των νοκ άουτ, όλα είναι πιο περίπλοκα». Ο Γκουαρντιόλα επιμένει στην τακτική που ακολούθησε από την αρχή της σεζόν: «Εχουμε προκριθεί παίζοντας ακριβώς όπως ξέρουμε. Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ομάδα, ακόμη κι αν αυτή είναι η Ρεάλ» πρόσθεσε.
Ο καταλανός τεχνικός είναι πάντα προσεκτικός σε αυτά που λέει και πρόσφατα διαφώνησε τόσο με τον Γιούργκεν Κλοπ όσο και με τον Αρσέν Βενγκέρ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Σίτι έχει αγκαλιάσει τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ. «Καμία ομάδα δεν έχει στεφθεί πρωταθλήτρια τον Ιανουάριο» είχε απαντήσει. «Το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολλούς αγώνες»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ