Η ΑΕΚ κατάφερε απέναντι στη Ριέκα να κρατήσει μέχρι και την τελευταία αγωνιστική των ομίλων την πρόκριση στα πόδια της, καθώς πλέον πηγαίνει στη Βιέννη στις 7 Δεκεμβρίου κυνηγώντας δύο αποτελέσματα. Αναμφίβολα η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε «τσεκάρει» το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Europa League από χθες, όμως κατάφερε τουλάχιστον να ορίζει ακόμη η ίδια την… τύχη της.
Το ενδεχόμενο πρόκρισης της Ενωσης στους «32» του Europa League είναι μεγάλη υπόθεση για τον σύλλογο, που επέστρεψε εφέτος μετά από σχεδόν 7 χρόνια σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας μπροστά της την ευκαιρία να προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω, δίνοντας ευρωπαϊκά παιχνίδια τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.
Τα παραπάνω μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στη δυναμική του συλλόγου, να κερδίσουν θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη που χρειάζεται η ΑΕΚ, αλλά παράλληλα να φέρουν και στα ταμεία της ομάδας ένα πολύ μεγάλο ποσό, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 8 εκατ. ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για ένα ποσό που ξεπερνά το μισό μπάτζετ του εφετινού ρόστερ και δίνει στην Ενωση πολύ μεγαλύτερη άνεση όσον αφορά τη μεταγραφική της ενίσχυση. Ειδικά τώρα, που αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη κινητικότητα από πλευράς της εν όψει Ιανουαρίου.

4 εκατ. τα πρώτα κέρδη

Η ΑΕΚ εισέπραξε τα πρώτα… κέρδη από την εφετινή ευρωπαϊκή της συμμετοχή μετά τον αποκλεισμό από την ΤΣΣΚΑ. Η ΑΕΚ έβαλε στα ταμεία της για τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League 420.000 ευρώ, βάσει των όσων προβλέπονται από την UEFA, ενώ μετά την πρόκρισή της επί της Μπρυζ, για τα πλέι οφ του Europa League, εκτόξευσε τα κέρδη της με το μπόνους εισόδων στους ομίλους, που φτάνει τα 2,6 εκατ. ευρώ.
Εχοντας ήδη λοιπόν μια «βάση» κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, η ΑΕΚ συνέχισε να αυξάνει σταδιακά τα οικονομικά οφέλη της από την ευρωπαϊκή της συμμετοχή μέσω των αποτελεσμάτων, μιας και για κάθε νίκη στους ομίλους του θεσμού προβλέπονται 360.000 ευρώ, ενώ για κάθε ισοπαλία 120.000 ευρώ. Η Ενωση, έχοντας μέχρι τώρα 4 ισοπαλίες και 1 νίκη, κατάφερε να βάλει στα ταμεία της επιπλέον 840.000 ευρώ! Ποσό που μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατ. ευρώ,σε περίπτωση νίκης επί της Αούστρια, στο τελευταίο ματς για τη φάση των ομίλων.

Ενίσχυση και από τον κόσμο

Η συμμετοχή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργανώσεις, πέρα από τα «φιξ» έσοδα που φέρνει στην κάθε ομάδα, προσφέρει και την ευκαιρία για πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, μέσω των εισιτηρίων. Κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της ΑΕΚ, όπου στα 5 εντός έδρας ματς που έχει δώσει εφέτος για την Ευρώπη έχει καταγράψει υψηλούς μέσους όρους παρουσίας κόσμου, που πρόσθεσαν στα ταμεία της περίπου 1.500.000 ευρώ.
Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ περίπου 25.000 θεατές, κόντρα στην Μπρυζ 15.000, στο ματς με την Αούστρια Βιέννης 16.000, ενώ σε εκείνο με τη Μίλαν η Ενωση «έκοψε» πάνω από 40.000 εισιτήρια! Κλείνοντας χθες τα εντός έδρας ματς για την Ευρώπη, τουλάχιστον για αυτή τη φάση, με την παρουσία περίπου 16.000 φίλων της στο ΟΑΚΑ.
Οι μεικτές εισπράξεις λοιπόν από τα παραπάνω παιχνίδια ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. ευρώ, με τον κόσμο να ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την ομάδα. Τόσο ψυχολογικά όσο και… οικονομικά.
Μετά και το αποτέλεσμα της Πέμπτης με τη Ριέκα, το μυαλό της ΑΕΚ όσον αφορά την Ευρώπη είναι αποκλειστικά στην πρόκριση. Η Ενωση πηγαίνει για έναν «τελικό» στη Βιέννη απέναντι στην Αούστρια, έχοντας το τεράστιο αβαντάζ να βολεύεται και με την ισοπαλία. Κόντρα σε μια ομάδα ιδιαίτερα ασταθή, που δεν έχει δείξει μέχρι τώρα πως αποτελεί και κάποιο «φόβητρο» στην έδρα της.

«Βάση» 8.000.000 ευρώ!

Αν η ΑΕΚ καταφέρει στις 7 Δεκεμβρίου να πάρει αποτέλεσμα στη Βιέννη και να «κλειδώσει» την παρουσία της στην επόμενη φάση του Europa League, θα πετύχει μια οικονομική εκτόξευση, καθώς τα κέρδη που ήδη έχουν εξασφαλιστεί, σε συνδυασμό με αυτά που… αναμένονται, το market pool, αλλά και τις υψηλές εισπράξεις που υπολογίζονται στο εντός έδρας ματς όσον αφορά τα εισιτήρια, θα αποφέρουν στην Ενωση έσοδα που θα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ!
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η πρόκριση στους «32» έχει για την ΑΕΚ τεράστια σημασία και στο οικονομικό κομμάτι, όπου τα τελευταία χρόνια είχε περιοριστεί στις προβλεπόμενες εγχώριες εισπράξεις, που απέχουν πολύ από τα παραπάνω ποσά, τα οποία είναι ικανά να επηρεάσουν άμεσα ακόμη και το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Η ενίσχυση του οποίου τα προηγούμενα χρόνια είχε ένα συγκεκριμένο οικονομικό «ταβάνι», που τώρα είναι ευκαιρία να ξεπεραστεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ