Γιγάντια «μαύρη τρύπα» στον Ηλιο!

Το διαστημικό παρατηρητήριο SDO κατέγραψε εικόνες μιας γιγάντιας στεφανιαίας οπή στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Το φαινόμενο αυτό προκαλεί με την σειρά του μια σειρά από άλλα κοσμικά φαινόμενα ανάμεσα τους την έλευση στην Γη ηλιακού ανέμου ο οποίος δημιουργεί εντυπωσιακό σέλας αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας αλλά και στην λειτουργία των ηλεκτρικών δικτύων.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες που κατέγραψε πριν από λίγες μέρες το διαστημικό παρατηρητήριο SDO το οποίο παρατηρεί μόνιμα τον Ηλιο. Το SDO φωτογράφισε μια γιγάντια στεφανιαία οπή στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Οι στεφανιαίες οπές είναι σκούρες, χαμηλής πυκνότητας περιφέρειες στην ακραία ατμόσφαιρα του Ηλιου, το στέμμα. Εχουν έκταση εκατοντάδων χιλιάδων χλμ., περιέχουν λίγο ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου, φαίνονται πολύ πιο σκούρες από το περιβάλλον τους. Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και τόσο ο αριθμός όσο και η έκτασή τους σχετίζονται με τον 11ετη κύκλο δραστηριότητας του Ηλιου.

Οι ειδικοί τις ονομάζουν «μαύρες τρύπες» του Ηλιου και η παρουσία τους προκαλεί διάφορα κοσμικά φαινόμενα ανάμεσα στα οποία να δημιουργείται και να απομακρύνεται από το άστρο ο λεγόμενος ηλιακός άνεμος, μεγάλα ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων. Αυτά τα ρεύματα προκαλούν φαινόμενα όπως το σέλας ενώ επίσης προκαλούν προβλήματα στην λειτουργία των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη αλλά και στα ηλεκτρικά δίκτυα. Σύμφωνα με τα στελέχη της NASA η συγκεκριμένη… μαύρη τρύπα έστειλε ένα πολύ ισχυρό ηλιακό άνεμο στον πλανήτη μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό σέλας στο βόρειο ημισφαίριο το οποίο έγινε ορατό μέχρι τις περιοχές της πολιτείας της Νεμπράσκα που βρίσκεται στις μεσοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk