Ο Νοέμβριος είναι ο γενέθλιος μήνας της Μαρίας Κιουρί και εφέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή της. Η μεγάλη επιστήμονας γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867 στη Βαρσοβία. Πέμπτο παιδί ενός καθηγητή Φυσικής, έδειξε από νωρίς την ευφυΐα της σε μια εποχή που από τις γυναίκες δεν αναμενόταν παρά να γίνουν μητέρες και σύζυγοι. Σύζυγος του Πιερ Κιουρί και μητέρα δύο παιδιών έγινε και η Μαρία, αφού πρώτα αποφοίτησε πρώτη από το Τμήμα Φυσικής της Σορβόννης.
Και ενώ ο σύζυγός της άρχιζε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του, η Μαρία έπρεπε να περιοριστεί στη θέση της δασκάλας θηλέων και της άμισθης βοηθού του Πιερ. Σύμφωνα με τους βιογράφους τους, παρά την καταφανή αδικία (η οποία βεβαίως ήταν η δεδομένη κατάσταση για την εποχή), η αγάπη του ζεύγους Κιουρί μεγάλωνε συνεχώς μέσα από την κοινή αγάπη τους για την επιστήμη τους. Ταυτόχρονα η Μαρία ήταν μια πολύ αφοσιωμένη μητέρα που κάθε βράδυ επέμενε να κάνει η ίδια μπάνιο τις κόρες της και να τις βάζει στα κρεβάτια τους. Και παρά τις κοπιαστικότατες μέρες στο εργαστήριο, έβρισκε πάντα χρόνο να σημειώσει τις προόδους των παιδιών στο ημερολόγιό της: «Η Ιρέν περπατά πια πολύ καλά. Σταμάτησε το μπουσούλημα». Μόνο μετά το πρώτο Νομπέλ η Μαρία άρχισε να πληρώνεται, παραμένοντας πάντα βοηθός του Πιερ.
Δεν υπάρχει κοριτσάκι που να διάβασε την ιστορία της Μαρίας Κιουρί –η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη γυναίκα που έχει τιμηθεί δύο φορές με βραβείο Νομπέλ –και δεν θέλησε να της μοιάσει. Το παράδειγμά της ακολούθησαν πολλές νέες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο και αν αναζητήσει κανείς τις στατιστικές, θα δει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στις σχολές θετικών επιστημών, τόσο αριθμητικά όσο και βαθμολογικά. Μια ματιά όμως στις στατιστικές των βραβείων Νομπέλ αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα: μαζί με τη Μαρία ο αριθμός των γυναικών που έλαβαν ποτέ βραβείο Νομπέλ Φυσικής είναι δύο! Τέσσερις έχουν λάβει Νομπέλ Χημείας, μεταξύ των οποίων η Μαρία και η κόρη της Ιρέν.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω για τις κατά τα άλλα πολιτισμένες κοινωνίες μας είναι προφανές. Και επειδή ο κόσμος αλλάζει από τα σπίτια μας, τώρα που θα έρθουν τα Χριστούγεννα, χαρίστε και στην κόρη σας ένα σετ χημείας και μην τη μαλώσετε αν πάρει του αδελφού της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ