• Αναζήτηση
 • Ο μελισσοκόμος με το περίστροφο

  Οταν εξεδόθη η απορριπτική απόφαση για την αποφυλάκιση της Ηριάννας έως τη δευτεροβάθμια δίκη της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν οξύς και επικριτικός, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη»

  Ο μελισσοκόμος με το περίστροφο | tovima.gr
  Οταν εξεδόθη η απορριπτική απόφαση για την αποφυλάκιση της Ηριάννας έως τη δευτεροβάθμια δίκη της, ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν οξύς και επικριτικός, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δυσάρεστη έκπληξη». Προχώρησε μάλιστα και σε αναλυτικότερη επιχειρηματολογία, σαν να ήταν ο συνήγορός της: «…η στάση της καθ’ όλον τον χρόνο της υποδικίας της ήταν υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα μέτρα που της είχαν υποδειχθεί…». Για την απόφαση χορήγησης άδειας στο ηγετικό στέλεχος της «17 Νοέμβρη», τον αμετανόητο Δημήτρη Κουφοντίνα, καταδικασμένο σε 11 φορές ισόβια για αυτουργία και συναυτουργία σε 11 δολοφονίες, δεν είχε καμία απολύτως κρίση. Οχυρώθηκε πίσω από τον νόμο για τη χορήγηση αδειών και προτίμησε μια γενική διακήρυξη αρχών, ενώ όταν στριμώχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε σε μια γρήγορη καταδίκη των ειδεχθών πράξεων του Κουφοντίνα. Είναι εντυπωσιακό ωστόσο ότι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος την Πέμπτη στη Βουλή επικαλέστηκε την ανάγκη οι νόμοι να ισχύουν έναντι πάντων, το είχε λησμονήσει παντελώς στην υπόθεση της Ηριάννας, όταν κατέκρινε με σφοδρότητα εκείνη την απόφαση.
   
  Ως σύνδρομο της Στοκχόλμης η επιστήμη χαρακτηρίζει την ψυχική εκείνη διαταραχή κατά την οποία ένα θύμα παρουσιάζει, παραδόξως, συμπάθεια, θαυμασμό ή και εντονότερα συναισθήματα για τον θύτη του. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ένα τμήμα τουλάχιστον της ελληνικής κοινωνίας, αριστερών ιδεολογικών καταβολών, είχε αναπτύξει τέτοια συναισθήματα για τη «17 Νοέμβρη». Ακόμη και μετά τη σύλληψη των μελών της και τη ραγδαία απομυθοποίησή τους, κάποιοι Ελληνες εξακολούθησαν να τους αντιμετωπίζουν ως «επαναστάτες» και όχι ως δολοφόνους. Μπορεί να μην εγκρίνουν τις πράξεις ένοπλης βίας, ίσως να μην πιστεύουν ότι θα επιφέρουν οποιοδήποτε πολιτικό αποτέλεσμα, ωστόσο προβαίνουν στο ατόπημα της ερμηνείας, αν δεν τις δικαιολογούν κιόλας. Οι νέες γενιές τρομοκρατών, βομβιστές, καταδρομείς με πυροβόλα, εμπρηστές, που εμπνέονται από τύπους σαν τον Κουφοντίνα, δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν χωρίς αυτή την ιδιότυπη συγγένεια με τμήματα της κοινωνίας και της λεγόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
   
  Ο αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», ο οποίος δεν παρέδωσε ποτέ το όπλο του, δεν έχει μέχρι σήμερα δηλώσει ότι μετανοεί για τις πράξεις του. Ο νόμος για την άδεια των κρατουμένων προϋποθέτει πως για να δοθεί άδεια το Συμβούλιο των Φυλακών κρίνει ότι ο αιτών δεν είναι επικίνδυνος να επαναλάβει τα εγκλήματά του και να δραπετεύσει. Με έναν τρομοκράτη που δεν μετανόησε ποτέ πώς είναι σίγουροι; Προφανώς πρόκειται για λανθασμένη απόφαση. Ο κ. Κουφοντίνας, τον οποίο υποδέχθηκε κατά την έξοδό του από τη φυλακή και ο Γιώργος Βούτσης, γιος του Προέδρου της Βουλής, δήλωσε ότι επιθυμεί κατά τη διήμερη άδειά του, εκτός των άλλων, να επανασυστήσει τη μελισσουργική του μονάδα! Μάλλον ήταν η ενασχόληση που τον ηρεμούσε ανάμεσα στα φονικά.

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk