Την αύξηση της ποσόστωσης φύλου στην εκλογική διαδικασία και στα συλλογικά όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει προτείνει ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο να ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων μελών για το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, προτείνεται να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο.
Σήμερα, έχει ορισθεί, κατ’ ελάχιστο στο 1/3, η συμμετοχή από κάθε φύλο ως υποψηφίων στα ψηφοδέλτια για τις τοπικές εκλογές. Κατά τα ισχύοντα, στις περιφερειακές εκλογές κάθε συνδυασμός πρέπει να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους από κάθε φύλο (άνδρες –γυναίκες) σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.
΄Ήδη στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη βρίσκεται πόρισμα με νομοθετικές παρεμβάσεις για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για προτάσεις τις οποίες διαμόρφωσε επιτροπή από αιρετές γυναίκες και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα αυτό ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κυρία Φωτεινή Κούβελα, με την εισήγησή της στο πλαίσιο του πανελλήνιου συνεδρίου αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» το οποίο διοργάνωσε την Τρίτη (31.10.2017) η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Αναμένεται ότι θα ενταχθούν οι προτάσεις αυτές, με έμφαση σε ζητήματα ισότητας σε δήμους και περιφέρειες, ως άρθρα σε νομοσχέδιο για την τοπική Αυτοδιοίκηση το οποίο θα κατατεθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών στη Βουλή.
Η πρόταση αναφορικά με την ποσόστωση φύλου στην εκλογική διαδικασία και στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ είναι τουλάχιστον 40%, σύμφωνα με την κυρία Κούβελα.
Η γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων εξήγησε ότι οι ποσοστώσεις είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα και μια κατεύθυνση και από τον ΟΗΕ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προοπτική το 50%.
Και οι αριθμοί δεν ευημερούν αναφορικά με τις γυναίκες
Στατιστικά στοιχεία για τη θέση των γυναικών στην πολιτική και όχι μόνο παρουσιάστηκαν στο συνέδριο. Ιδιαίτερα αναλυτική ήταν η παρέμβαση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κυρίας Ελίζας Βόζενμπεργκ, η οποία μεταξύ άλλων, σκιαγράφησε με ποσοστά την κατάσταση που επικρατεί.
Σημείωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 63% των Βουλευτών είναι άνδρες, το 37% γυναίκες, ενώ στη Βουλή των Ελλήνων το 82% των Βουλευτών είναι άνδρες, το 18% γυναίκες. Ο μέσος όρος των γυναικών που έχουν εκλεγεί στα Εθνικά Κοινοβούλια, παγκοσμίως, είναι μόνο 24%.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανδρών εργοδοτών είναι τριπλάσιος από αυτόν των γυναικών ενώ μόνο το 9% μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων είναι γυναίκες (σε 4 εξ αυτών δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα).
Επίσης, όπως σημείωσε η κυρία Βόζενμπεργκ «ενώ οι απόφοιτοι, σήμερα, σε όλες τις χρονιές από τα Πανεπιστήμια οι γυναίκες είναι το 60%, σε σχέση με το σύνολο των φοιτητών που αποφοιτούν, μόνο το 10% είναι Πρυτάνεις και το 18% Τακτικές Καθηγήτριες στα Ανώτατα Ιδρύματα».
Όσο για ανεργία, πλήττει περισσότερο τις γυναίκες ( 29% αφορά στις γυναίκες, 19% στους άνδρες) ενώ και μερική απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γένους θηλυκού (από τις εργαζόμενους το 33% των γυναικών και το 9% των ανδρών απασχολούνται μερικώς).
Επίσης, παρέθεσε τα εξής στοιχεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
-στους 14 Αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόνο 5 είναι γυναίκες. Απ’ τους 11 Προέδρους και συμπροέδρους των 8 πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μόνο τρεις γυναίκες.
-αναφορικά με ανώτατα διοικητικά στελέχη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στους Γενικούς Διευθυντές, οι γυναίκες είναι μόνο 16% ενώ στους Διευθυντές το 30%.
-στις επιχειρήσεις το 78% των ανωτέρων στελεχών τους είναι άνδρες και το 22% μόνο γυναίκες ενώ στα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρηματικών ομίλων το ποσοστό των γυναικών αγγίζει το 11%. Στον τραπεζικό χώρο δεν υπάρχει ούτε μία Πρόεδρος και η γυναικεία εκπροσώπησή στα Διοικητικά Συμβούλια περιορίζεται στο 13%.
Ωστόσο, από την πλευρά της, η βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου αναφορικά με το ερώτημα αν υπάρχει ισότητα στην αυτοδιοίκηση, παρατήρησε ότι ειδικά στους Δήμους, καθαρά αποτυπώνεται ότι λείπουν σημαντικές υποδομές που θα συνέβαλαν στην ισοτιμία και στην ενασχόληση των γυναικών με τα κοινά.
Μπορεί να αλλάξει απλά με την αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων χωρίς να υπάρχει βοήθεια υποδομών προς τη γυναίκα; «Μα, η πραγματικότητα είναι ότι η καθημερινή ζωή λάστιχο της εργαζόμενης και άνεργης γυναίκας, οφείλεται στον τρόπο που είναι οργανωμένη η οικονομία και η κοινωνία, με κίνητρο το επιχειρηματικό κέρδος», τόνισε.

Από την … Καταλωνία στην ελληνική τοπική διοίκηση

Πάντως, ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ο οποίος, δοθείσης ευκαιρίας κατακεραύνωσε την κυβέρνηση γιατί προωθεί την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μάλιστα, επέσεισε τον κίνδυνο η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Διοίκηση να οδηγήσει σε «μια νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος»!
Προειδοποίησε ότι η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει «σε αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ακυβερνησία, φαινόμενα συναλλαγής, αν όχι και χάος».
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση σε εξαιρετικά αυστηρή, «στα όρια του παραλόγου, δημοσιονομική λιτότητα», και από την άλλη δημιουργεί ένα κεντρικό κράτος που διογκώνεται με νέες γραμματείες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συμβούλους, παρασυμβούλους, γενικούς γραμματείας, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς.
Πάντως, αναφορικά με την ισότητα των φύλων , ο κ. Αγοραστός παρατήρησε ότι «είναι προς όφελος και των χωρών και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα των ιδίων των κοινωνιών μας. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και από πολλές μελέτες. Οι χώρες με ισότητα των φύλων στην πράξη είναι οι χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις στην κλίμακα της ευτυχίας».
Στο συνέδριο μίλησαν επίσης μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης, ο βουελυτής και Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάκης Βορίδης , η Αντιπρόεδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γραμματέας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ κυρία Ζέφη Δημαδάμα ως Εκπρόσωπος της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Περιφερειακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα κ.ά.