Με κύριο αίτημα να εφαρμοστεί η διαδικασία για την επανένωση με τις οικογένειές τους που βρίσκονται στη Γερμανία, πρόσφυγες από τη Συρία, ξεκίνησαν, την Τετάρτη, απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος. Καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται το χρονικό όριο της οικογενειακής επανένωσης, όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ότι μένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκφράζεται δυσαρέσκεια για τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων ανά την χώρα.

Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης αυτής αλλά και στηλιτεύοντας για τα κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης εμφανίζεται ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.
Ο Δήμος Αθηναίων , σε ανακοίνωσή του, η οποία εκδόθηκε, αργά το βράδυ της Τέταρτης, επισημαίνει τα εξής:
«Πρόσφυγες πραγματοποιούν εδώ και λίγες ώρες απεργία πείνας στην πλατεία Συντάγματος.

Ζητούν την επανένωση με τις οικογένειές τους στη Γερμανία, που προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ. Οι σημαντικότατες καθυστερήσεις που έχουν προκύψει στην υλοποίηση των αιτημάτων τους, επιδεινώνουν διαρκώς το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση αντί να δημοσιοποιήσει το ζήτημα προτίμησε μια εν κρυπτώ διμερή συνεννόηση. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής, βιώνουν για ακόμη μία φορά οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Η Αθήνα πληρώνει τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τα κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Η κυβέρνηση πρέπει κάποια στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κατανοήσει τις υποχρεώσεις της και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Αξίζει να επισημανθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2014, υπό άλλες συνθήκες, στην πλατεία Συντάγματος είχαν κατασκηνώσει Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, απαιτώντας τότε ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η υπόθεση αυτή κράτησε αρκετές ημέρες και η απεργία έληξε με «επιχείρηση-σκούπα» για τη μεταφορά τους σε άλλους χώρους όπου φιλοξενήθηκαν. Ο δήμαρχος Αθηναίων , σε εκείνη την περίπτωση, μιλούσε για οργανωμένη πολιτική πίεση που ασκούσαν κάποιοι «με ασπίδα γυναικόπαιδα – πρόσφυγες», ζητώντας ταξιδιωτικά έγγραφα χωρίς να έχουν περάσει από τη διαδικασία του ασύλου, και τους κατηγορούσε για παρεμπόδιση των οικογενειών από τη Συρία να μεταφερθούν σε ξενώνες του δήμου Αθηναίων.

Οι πρόσφυγες θα δώσουν αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, συνέντευξη Τύπου στην πλατεία Συντάγματος.