Πολιτική. Μια έννοια που προέρχεται από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε να ζει σε μια κοινωνία που σιγά-σιγά ονομάστηκε πόλη και στη συνέχεια κράτος.
«Μετέχειν κρίσεως και αρχής» είναι ο ορισμός του πολίτη από τον Αριστοτέλη στα «Πολιτικά». Αυτό το «μετέχειν» καθορίζει εξ ολοκλήρου την έννοια της πολιτικής ουσίας του ανθρώπου. Ο πολίτης κατά τον Αριστοτέλη είναι «κοινωνός αρχής», δεν αρκεί απλά να ενδιαφέρεται για τα κοινά αλλά και να ασκεί εξουσία. Η τελευταία λέξη αποτελεί και το σημείο που ελκύει πλέον τον πολίτη. Η άσκηση εξουσίας είναι διακαής πόθος αρκετών ανθρώπων ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση. Η πολιτική είναι φυσιολογικό λοιπόν να ενδιαφέρει κάθε κοινωνική τάξη, γενικότερα πολίτες κάθε επαγγέλματος. Κι από αυτό δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το μεγάλο φαβορί

Δεν είναι λίγοι οι πρώην ποδοσφαιριστές, ανάμεσά τους κάποιοι με σπουδαία καριέρα στο διεθνές στερέωμα, που ασχολήθηκαν με την πολιτική και μάλιστα έφτασαν ή είναι έτοιμοι να ανέβουν και στα ανώτατα αξιώματα. Η πιο χαρακτηριστική και πρόσφατη περίπτωση αφορά τον Ζορζ Γουεά, τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή από τη Λιβερία, με σημαντική καριέρα σε Μίλαν και Παρί Σεν Ζερμέν, τον πρώτο και μοναδικό έως τώρα αφρικανό κάτοχο της Χρυσής Μπάλας. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Λιβερίας ο Γουεά συγκέντρωσε το 39% των ψήφων και είναι το μεγάλο φαβορί ενόψει της τελικής αναμέτρησης με τον αντιπρόεδρο Ζόσεφ Μποακαΐ. Η διαφορά που χωρίζει τους υποψηφίους είναι δέκα μονάδες και η τελική εκλογική μάχη θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο.
Αυτό που προσπαθεί να πετύχει τώρα ο Γουεά είναι να πείσει το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ότι μπορεί να διαχειριστεί τα ζητήματα μιας χώρας που υπέφερε από έναν μακρόχρονο εμφύλιο (1989-2003) με τεράστιο κόστος, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Θα επιδιώξουμε να έχουμε μια κυβέρνηση με την οποία όλοι θα μπορούν να συνεργαστούν ώστε να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη για όλους» είπε ο King George, όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, στο πρακτορείο Reuters. Ο Γουεά ήταν υποψήφιος και το 2005, αλλά ηττήθηκε από την Ελεν Τζόνσον-Σίρλιφ, την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρο αφρικανικής χώρας, στην οποία απονεμήθηκε έξι χρόνια αργότερα το Νομπέλ Ειρήνης.
Η δεύτερη πιο πρόσφατη περίπτωση πρώην ποδοσφαιριστή που ανέβηκε σε υψηλό αξίωμα είναι ο Γεωργιανός Κάχα Καλάτζε. Ο 39χρονος, ο οποίος κατέκτησε δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν, εξελέγη δήμαρχος στην πρωτεύουσα της χώρας Τιφλίδα. Η πολιτική καριέρα του Καλάτζε άρχισε το 2012, έχοντας ως συμπαραστάτη τον δισεκατομμυριούχο Μπίτζινα Ιβανισβίλι. Ηταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούλιο του 2017, όταν παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές.

Επιθετικός γερουσιαστής

Ο Γκρέγκορζ Λάτο, ένας σπουδαίος επιθετικός ο οποίος κατέκτησε χρυσό και ασημένιο ολυμπιακό μετάλλιο με την Εθνική Πολωνίας και δύο φορές την τρίτη θέση σε διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόλλησε το «μικρόβιο» της πολιτικής για αρκετά χρόνια και μάλιστα με επιτυχία. Εξελέγη γερουσιαστής το 2001 με την Αριστερή Δημοκρατική Συμμαχία και παρέμεινε στη θέση αυτή για τέσσερα χρόνια. Το 2008 εξελέγη πρόεδρος της πολωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Θυμάστε τον Τζιάνι Ριβέρα; Τον σπουδαίο επιτελικό μέσο της Μίλαν ο οποίος με τη φανέλα της Μίλαν ξεπέρασε τις 500 συμμετοχές; Οταν αποχώρησε από το ποδόσφαιρο, ο Ριβέρα αποφάσισε να πολιτευτεί. Το 1987 εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό Κοινοβούλιο με τους Χριστιανοδημοκράτες, επαναξελέγη το 1992, διετέλεσε υφυπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε και με το Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Μαρκ Βίλμοτς, ένας από τους κορυφαίους βέλγους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, αποφάσισε να εισέλθει στην πολιτική προκειμένου να βοηθήσει τον αθλητισμό στη χώρα του. Κατάφερε να εκλεγεί το 2003 με τη γαλλόφωνη φιλελεύθερη παράταξη, αλλά ύστερα από δύο χρόνια μάλλον βαρέθηκε, παραιτήθηκε και επέστρεψε στο ποδόσφαιρο ως προπονητής.

Ο βουλευτής Μπλαχίν

Ο σπουδαίος Ολεγκ Μπλαχίν, με την τεράστια καριέρα στη Ντιναμό Κιέβου και 112 συμμετοχές με την πρώην Σοβιετική Ενωση, πέρασε και από τη χώρα μας ως προπονητής σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ιωνικό. Ο 64χρονος σήμερα Μπλαχίν ασχολήθηκε με την πολιτική στην Ουκρανία, καθώς εκλέχθηκε το 1998 στο Κοινοβούλιο ως μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα προσχώρησε στο Ηνωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
Ο συντηρητικός ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, γνωστός για την εναντίωσή του στην είσοδο μεταναστών στη χώρα του, έχει περάσει από τον χώρο του ποδοσφαίρου στα νεανικά του χρόνια. Μη φανταστείτε βέβαια καριέρα ανάλογη με όλους τους προηγούμενους. Ο 54χρονος πλέον πολιτικός έπαιξε ποδόσφαιρο στη Φέλσκουτ, την ομώνυμη ομάδα της γενέτειράς του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ