• Αναζήτηση
 • Σπριντ από το δημόσιο για να πληρώσει τις οφειλές του

  Την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για να διευθετήσει τις καθυστερημένες πληρωμές του κράτους εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Την ικανοποίηση του για τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για να διευθετήσει τις καθυστερημένες πληρωμές του κράτους εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

  «Η μείωση του ύψους των καθυστερούμενων οφειλών τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που της είχε τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του.

  Μοσκοβισί: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

  Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί σχολιάζοντας την απόφαση του ΕSΜ να καταβάλει στη χώρα μας την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ με δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών της ελληνικής κυβέρνηση τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

  Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε σε σχετικό του μήνυμα μέσω e-mail ότι «αυτά τα καλά νέα αποτελούν επακόλουθο της θετικής αξιολόγησης της προόδου στην Ελλάδα κατά την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».

  «Η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ πρόκειται για το υπόλοιπο της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ESM, που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017. Θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση καθυστερούμενων οφειλών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Ταμείου.

  Αγώνας δρόμου για αποπληρωμή των οφειλών

  Το απόθεμα των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου μειώθηκε από τα 6,58 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, στα 5,06 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ήτοι κατά 1,5 δισ. ευρώ ή κατά 324 εκατ. ευρώ περισσότερο σε σχέση με το στόχο του προγράμματος.

  Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα που θα λάβει τα 800 εκατ. ευρώ θα πρέπει ξανά να τρέξει τις διαδικασίες για να αποπληρώσει χρέη προς τους ιδιώτες ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης συν ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία. Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου 2018 κάτι που θα βεβαιώσουν οι θεσμοί εντός του Φεβρουαρίου.

  Δείτε επίσης
  Οικονομία