Σε εφαρμογή τίθεται από τον Πρωθυπουργό η… επιχείρηση βαθμολόγησης των επιδόσεων των αρμόδιων φορέων σε έναν τομέα που καλύπτει σήμερα σχεδόν το 11% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, εκείνον της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Η ιδιομορφία της όλης υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι, πέρα από τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομίας και Ανάπτυξης εμπλέκονται, σε πλείστες όσες περιπτώσεις, σχεδόν όλα τα επιτελεία, λόγω συναρμοδιότητας, αγγίζοντας ακόμα και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί, τα logistics βρίσκονται παντού, από την τοπική αυτοδιοίκηση έως τον αγροτικό τομέα, την υγεία και τον τουρισμό. Ο εξορθολογισμός του κόστους της δημόσιας διοίκησης και η αναδιοργάνωσή της για αποτελεσματική λειτουργία εμφανίζονται συνεχώς ως σημεία-κλειδιά και σε αυτόν τον τομέα.
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει ψηλά τον πήχη για την προώθηση της εξωστρέφειας της οικονομίας και δίνει το σήμα ότι αρχίζει να καταγράφει την πρόοδο στον τομέα της αγοράς εφοδιασμού με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και δείκτες προόδου. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών, ιδιαιτέρως στις πύλες εισόδου – εξόδου της χώρας, δεν έχει περιθώρια καθυστερήσεων, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Τσίπρας υπέγραψε την απόφαση για τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του τομέα των logistics. Ο έλεγχος αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχε εγκριθεί προ τετραμήνου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ισχυρό παίκτη παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εμπορευματικών ροών σε διεθνές επίπεδο. Η τριετία που ακολουθεί κρίνεται ως κρίσιμο χρονικό διάστημα για να διεκδικήσει η χώρα μας περίοπτη θέση διεθνώς ως εμπορευματικό κέντρο διακίνησης μεγάλου όγκου κοντέινερ, με χώρους φόρτωσης και εκφόρτωσης, και με δίκτυα διαχείρισης εμπορευμάτων.
Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, το Μαξίμου ανεβάζει ρυθμούς και δίνει το σήμα της επιτάχυνσης των δράσεων που συνδέονται με τη βελτίωση των εμπορευματικών ροών στον λιμένα του Πειραιά, αλλά και στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσα και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις με επίκεντρο τον σχεδιαζόμενο εμπορευματικό κόμβο στο Θριάσιου Πεδίου (περισσότερα από 2.000 στρέμματα), επιχειρηματικά Πάρκα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρωθυπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’, Αρ. Φύλλου 3666-18.10.2017) τίθενται τέσσερις άξονες αρμοδιότητας για την Επιτροπή Παρακολούθησης Logistics:
n Ο συντονισμός και η αξιολόγηση της υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική (logistics), σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προτεραιότητες, τους στόχους, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το χρονοδιάγραμμα, τα στάδια εφαρμογής και τους δείκτες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων.
n Ο εντοπισμός των αδυναμιών και καθυστερήσεων σχετικών με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου και η επίλυση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν λόγω συναρμοδιότητας των υπουργείων.
n Η υποβολή προτάσεων περαιτέρω εξειδίκευσης, βελτίωσης και τυχόν αναθεώρησης των δράσεων για την Εφοδιαστική.
n Η υποβολή έκθεσης προόδου σε διμηνιαία βάση στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα logistics.
Στην «Επιτροπή Παρακολούθησης για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική (logistics)» ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως πρόεδρός της. Μετέχουν ως μέλη επτά γενικοί γραμματείς (Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς – ΕΣΠΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Συντονισμού) και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής, η σύσταση του οποίου προβλέπεται στον νόμο 4302/14.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν, κατά περίπτωση, εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ μπορεί να παρίσταται ο υπουργός ή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ή και οι δύο, όποτε εκείνοι κρίνουν.