• Αναζήτηση
 • ESM: Εγκρίθηκε η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

  Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
  Το παραπάνω ποσό εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είχε κλείσει τον Ιούνιο, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα 800 εκατ. ευρώ είχαν εγκριθεί με την προϋπόθεση της προσκόμισης από την Ελλάδα των απαραίτητων δικαιολογητικών που θα πιστοποιούσαν ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε προηγούμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά στον ESM, αλλά και την Πέμπτη στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, και κρίθηκαν επαρκή.
  Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να γίνει άμεσα, ενώ η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει και αυτό το ποσό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσθέτοντας και τους εθνικούς πόρους που αναλογούν.
  Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο ESM, η  απελευθέρωση των κεφαλαίων ήρθε ως συνέχεια θετικής αξιολόγηση από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση.
  «Είμαι ικανοποιημένος με τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει καθυστερούμενες οφειλές, το ποσό (των ληξιπρόθεσμων) που μειώθηκε τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τον στόχο που έχει τεθεί στο πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράσοντας την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αναθεώρηση του προγράμματος ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως.
  Μετά και από αυτήν την εκταμίευση η οικονομική στήριξη του ESM στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε 40,2 δισ. ευρώ, από συνολικό ποσό προγράμματος έως 86 δισ. ευρώ.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk