Η Βρετανίδα δύτης και φωτογράφος θαλάσσιας ζωής Κάρολιν Πάουερ οργάνωσε μια αποστολή στην Καραϊβική για να καταγράψει με τον φακό της νέες εικόνες.Ομως η Πάουερ και οι συνεργάτες της ήρθαν αντιμέτωποι με ένα απρόβλεπτο εμπόδιο και τελικά αντί να γίνει καταγραφή θαλάσσιων θηλαστικών, ψαριών και οικοσυστημάτων η Πάουερ φωτογράφισε μια θάλασσα… πλαστικών αντικειμένων η οποία έχει πάρει την θέση της πραγματικής θάλασσας. Οι εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα η Πάουερ από την θαλάσσια περιοχή στο νησί Ροάταν στην Ονδούρα είναι σοκαριστικές.

Το σκάφος της Πάουερ βρέθηκε στην μέση μιας τεράστιας θαλάσσιας χωματερής και φυσικά η φωτογράφος έσπευσε να αποτυπώσει στον φακό της την χωματερή έξω αλλά και μέσα από το νερό. Οι εικόνες της Πάουερ επαναφέρουν στην επικαιρότητα το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των πλαστικών που καταλήγουν στην θάλασσα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στην θάλασσα περί τους δώδεκα εκ. τόνους πλαστικών αντικειμένων και έχουν δημιουργηθεί έξι μεγάλες θαλάσσιες χωματερές στον πλανήτη με τις μεγαλύτερες να βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες περισσότερα πλαστικά αντικείμενα από ότι ψάρια. Μια μεγάλη παρενέργεια της παρουσίας πλαστικών αντικειμένων στις θάλασσες είναι ότι τόσο τα ψάρια και διάφορα θηλαστικά όσο και θαλασσοπούλια θεωρώντας κάποια πλαστικά ως τροφή τα τρώνε με αποτέλεσμα εκατομμύρια θαλάσσια όντα και πτηνά να χάνουν την ζωή τους. Επιπλέον με δεδομένο ότι η διάρκεια αποσύνθεσης των πλαστικών είναι εκατοντάδες έτη η μόλυνση στην θάλασσα θα είναι μόνιμη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και για τον καθαρισμό των χωματερών που ήδη υπάρχουν αλλά και για να μην καταλήγουν πλαστικά στις θάλασσες.

H Κάρολιν Πάουερ βούτηξε μέσα στην χωματερή και τράβηξε εικόνες κάτω από αυτή. Οπως φαίνεται η επιφάνεια της θάλασσας είναι απόλυτα καλυμμένη από τα πλαστικά