• Αναζήτηση
 • Ποδοσφαιριστές στην εμπορική αρένα των Social Media

  Οι ποδοσφαιριστές, εκμεταλλευόμενοι το φανατικό κοινό τους και τους πιστούς οπαδούς των ομάδων τους, αρχίζουν να… παίζουν μπάλα και στα Social Media. Τι σημαίνει όμως αυτό για την καριέρα, το μέλλον και την τσέπη τους;

  Οι ποδοσφαιριστές, εκμεταλλευόμενοι το φανατικό κοινό τους και τους πιστούς οπαδούς των ομάδων τους, αρχίζουν να… παίζουν μπάλα και στα Social Media. Τι σημαίνει όμως αυτό για την καριέρα, το μέλλον και την τσέπη τους;

  Την ώρα που το influencer marketing έχει φτάσει σε επίπεδα κορεσμού, οι ποδοσφαιριστές με δειλά βήματα αναλαμβάνουν δράση, με σπουδαία αποτελέσματα απήχησης και αλληλεπίδρασης. Με βασική πλατφόρμα το Instagram, οι αθλητές μέσω agencies ή απλών συμβούλων, προσφέρουν στο κοινό τους διαφημίσεις και τοποθετήσεις προϊόντων. Όχι πάντα βέβαια με τον πλέον διακριτικό τρόπο και αυτό είναι κάτι που απασχολεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

  Απαραίτητη για το σωστό «παιχνίδι» στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός. Παράδειγμα προς αποφυγή, ο σταρ Κριστιάνο Ρονάλντο ο οποίο κανιβαλίζοντας το brand της προσωπικότητας του, διαφημίζει ασταμάτητα μια τεράστια γκάμα προϊόντων, μετατρέποντας το account του σε μια απέραντη διαφημιστική πλατφόρμα.

  Ο χρήστης όπως είναι φυσικό, δεν επιθυμεί να κατακλύζεται από διαφημιστικά μηνύματα (έστω και αν αυτά είναι από το αγαπημένο του πρότυπο) και κάπου εδώ ο αθλητής χρειάζεται την πλήρη κατανόηση της πράξης και της ενέργειας αυτής.

  Οι ποδοσφαιριστές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την πετυχημένη διαδικτυακή τοποθέτηση προϊόντος καθώς λόγω της ισορροπίας έκθεσης τους στο κοινό (ως φυσική παρουσία), αποκτούν γρήγορα υψηλό Social Performance Index (SPI).

  Η ισορροπία που χρειάζεται ανάμεσα στη συχνότητα των αναρτήσεων και την ποιότητα αυτών και των λογαριασμών τους, είναι κομβικής σημασίας γιατί μια πρόχειρη ανάρτηση ή χωρίς την απαραίτητη έρευνα, μπορεί να αποθαρρύνει μακροχρόνια τους χρήστες αλλά και τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

  Είναι εμφανές ότι τα πρακτορεία που έχουν αναλάβει διάφορες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, ακολουθούν τη δική τους στρατηγική ανάλογα με τον αθλητή. Για παράδειγμα στο προφίλ του Ρονάλντο, γίνεται βομβαρδισμός διαφημίσεων ενώ σε αυτόν του Μπενζεμά, χτίζεται σταδιακά μια αφήγηση που θα οδηγήσει σε ποιο ποιοτικό κοινό.

  Αναμφισβήτητα, η πλατφόρμα που σηκώνει με την μεγαλύτερη επιτυχία τις αναρτήσεις των ποδοσφαιριστών, είναι το Instagram με το Snapchat να έρχεται με ταχύτητα στα χωράφια του αθλητισμού.

  Ενδιαφέρουσα αναμένεται η διάρκεια στην ποιότητα και το πώς θα καταφέρουν πρακτορεία και ποδοσφαιριστές να κρατήσουν την ισορροπία ώστε να μην υπερφορτωθούν οι λογαριασμοί από συνεχόμενες διαφημιστικές αναρτήσεις.

  Η ειδική βαρύτητα των αθλητικών προτύπων, αναμένεται να απασχολήσει τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο μέλλον όσο θα γίνεται αντιληπτό ότι η απήχηση των μηνυμάτων ενός τέτοιου πομπού και μάλιστα σε τόσο περιορισμένο κοινό είναι κάτι παραπάνω από δυσεύρετη.

  Media