Η επίσκεψη του Ολυμπιακού στο Καμπ Νου το βράδυ της Τετάρτης, για πρώτη φορά στην ιστορία του, κρύβει αρκετές ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς είναι το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με κόσμο, μετά το δημοψήφισμα στην Καταλωνία. Θυμίζουμε ότι η συνάντηση με τη Λας Πάλμας την ημέρα του δημοψηφίσματος και με όλα όσα συνέβησαν και αφορούσαν τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στα εκλογικά κέντρα διεξήχθη χωρίς θεατές. Η διοίκηση των μπλαουγκράνα υποχρεώθηκε να πάρει αυτή την απόφαση καθώς η ισπανική Λίγκα απέρριψε το αίτημα για αναβολή του αγώνα.
Στη συνέχεια, είναι ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο βάσκος προπονητής της Μπαρτσελόνα, ο οποίος αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος ξένος τεχνικός από τους οπαδούς του Ολυμπιακού.
Ο Βαλβέρδε έχει χαρακτηριστεί από τους Ερυθρόλευκους ως ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ένας εξαιρετικός προπονητής. Σε δύο θητείες στον πάγκο της πειραϊκής ομάδας κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα.
Δύσκολο πρόγραμμα
Η επιστροφή του Ολυμπιακού στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, μετά τη διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων, συνδυάζεται με ένα δύσκολο πρόγραμμα, τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Και ο Τάκης Λεμονής, που δούλεψε αρκετά σε όλο αυτό το διάστημα για να βελτιώσει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αισθάνεται καλύτερα βλέποντας ότι η άμυνα, για παράδειγμα, επιστρέφει στην… κανονικότητα. Ο Αλμπέρτο Μποτία είναι πλέον στη διάθεσή του καθώς ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε, ενώ ενδέχεται να είναι έτοιμος και ο Γιάγκος Βούκοβιτς, ο οποίος απουσίαζε περισσότερο από έναν μήνα λόγω θλάσης. Φυσικά, τα όπλα που έχει στα χέρια του πλέον ο προπονητής του Ολυμπιακού είναι περισσότερα από αυτά του αγώνα με τη Γιουβέντους στο Τορίνο. Θυμίζουμε ότι παρά την ήττα οι Ερυθρόλευκοι πάλεψαν στο Τορίνο και παρουσίασαν ένα πολύ βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο συγκριτικά με τον αγώνα της πρεμιέρας, στο «Γ. Καραϊσκάκης», κόντρα στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
Η Μπαρτσελόνα με τον Βαλβέρδε στον πάγκο θυμίζει… τρένο στην ισπανική Λίγκα με επτά νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, έχει την πιο παραγωγική επίθεση (23 γκολ), αλλά και την καλύτερη άμυνα (δύο γκολ παθητικό) και φυσικά… on fire τον Λιονέλ Μέσι (11 γκολ στη Λίγκα, δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ). Ο 30χρονος άσος περιμένει τον Ολυμπιακό με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία, καθώς ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πρόκρισης της Αργεντινής στο Μουντιάλ, σημειώνοντας χατ τρικ σε υψόμετρο 2.700 μ. κόντρα στον Ισημερινό.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν θα είναι μόνοι τους στο Καμπ Νου. Στη Βαρκελώνη αναμένεται να ταξιδέψουν 2.500 φίλοι της ομάδας, οι οποίοι έχουν κλείσει θέση για να βρεθούν σε ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά γήπεδα και σε ένα τόσο σπουδαίο παιχνίδι.
Αναζητεί αντίδραση
Το ίδιο mission impossible μοιάζει και το ταξίδι της ΑΕΚ στο Μιλάνο για την 3η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ. Το Σαν Σίρο είναι μία δυνατή έδρα και η –πληγωμένη τελευταία –Μίλαν αναζητεί αντίδραση, καθώς ο κόσμος βλέπει ότι παρά τις δαπανηρές αφίξεις του καλοκαιριού δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερα και καταφέρεται εναντίον του προπονητή Βιτσέντζο Μοντέλα. Η Μίλαν προέρχεται από δύο συνεχόμενες ήττες στην Ιταλία (Σαμπντόρια εκτός, Ρόμα εντός), ενώ πέρασε και μία τραυματική εμπειρία στο Γιουρόπα Λιγκ, όταν στο εντός έδρας ματς με τη Ριέκα χρειάστηκε το γκολ του Κουτρόνε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων για να νικήσει 3-2. Η Μίλαν είχε προηγηθεί 2-0, αλλά δέχθηκε δύο γκολ στα τελευταία έξι λεπτά! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μοντέλα έχει να σκεφτεί και το αποψινό ντέρμπι με την Ιντερ…
Η ΑΕΚ πέρασε τη δική της περιπέτεια την προηγούμενο αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς χρειάστηκε τα γκολ του Λιβάγια (το δεύτερο στο 90′) για να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 από την Αούστρια Βιέννης στο ΟΑΚΑ. Με την ισοπαλία η ελληνική ομάδα παραμένει φαβορί για τη δεύτερη προνομιούχο θέση του ομίλου. Ωστόσο, στο Σαν Σίρο θα έχει την ευκαιρία να «μετρήσει» τις δυνάμεις της κόντρα σε μία από τις πιο βαριές ευρωπαϊκές φανέλες, με αντίπαλο μία ομάδα που προς το παρόν ακόμα «ψάχνεται». Θυμίζουμε ότι η πρεμιέρα της στη φάση των ομίλων ήταν η καλύτερη δυνατή με την επικράτηση στη Ριέκα.
Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε αγωνία για την άμυνα. Εκεί «χτυπήθηκε» περισσότερο η ομάδα του από τραυματισμούς. Ο ισπανός τεχνικός είδε πάντως τον Ελντερ Λόπες να προπονείται κανονικά από την περασμένη Πέμπτη, ενώ έτοιμος είναι και ο Ογκνιεν Βράνιες. Ετσι, η μοναδική εκκρεμότητα είναι ο Ούρος Τσόσιτς. Και η ΑΕΚ πάντως δεν θα είναι μόνη στο Μιλάνο, καθώς αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου δύο χιλιάδες φίλοι της ομάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ