• Αναζήτηση
 • Ιταλία: Συμβουλευτικό δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

  Σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για αυτονομία πρόκειται να οργανωθεί στις ιταλικές περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για αυτονομία πρόκειται να οργανωθεί στις ιταλικές περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου. Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να έχει καμία άμεση συνέπεια, αλλά αναμένεται να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για κατοχύρωση αυτονομίας, με τελικό στόχο να μπορέσουν οι δυο αυτές περιφέρειες να διαχειρίζονται- άμεσα ή έμμεσα- ένα σημαντικό ποσοστό των φόρων που καταβάλλουν οι κάτοικοί τους. 

  Η υπερίσχυση του «ναι» θεωρείται σχεδόν δεδομένη, από την στιγμή που υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, οι εξελίξεις στην Καταλωνία και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε μια μερική αλλαγή θέσεων και ισορροπιών.

  Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία και επέλεξε να προσφέρει μόνο τυπική υποστήριξη. Το ερχόμενο Σάββατο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μεταβεί σε πολιτική συγκέντρωση με θέμα ακριβώς την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά τις σχετικές εκκλήσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι.

  Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του ότι ο Μπερλουσκόνι στηρίζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην αντιπαράθεση με την Καταλωνία και δεν θέλει να δώσει καμία αφορμή για να αμφισβητηθεί η στάση του, αλλά και του ότι θέλει να διατηρήσει τις ενδοϊταλικές ισορροπίες και δεν επιθυμεί να ενισχύσει υπερβολικά τη Λέγκα, από την στιγμή που σύντομα θα πρέπει να συμφωνηθούν πιθανότατα οι λεπτομέρειες της συμμαχίας με την Φόρτσα Ιτάλια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της άνοιξης.

  Το κόμμα του Ιταλού πολιτικού, επιχειρηματία και καναλάρχη έχει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις περιφέρειες του ιταλικού Νότου και κατά συνέπεια ο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της Κάτω Ιταλίας, στηρίζοντας δυναμικά αυτονομιστικές διαθέσεις, έστω κι αν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση -τουλάχιστο στην φάση αυτή- την ενότητα του ιταλικού κράτους. Mένει να διαπιστωθεί αν στις επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι την ψήφο στην Λομβαρδία και στο Βένετο, ο «μίστερ τιβί» θα παραμείνει «αποστασιοποιημένος» ή αν θα προχωρήσει σε μια από τις τόσες στροφές και εκπλήξεις, στις οποίες έχει συνηθίσει πλέον τους Ιταλούς.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk