ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Claude Juncker και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Frans Timmermans αποφάσισε να προχωρήσει σε θεσμοθέτηση μέτρων που θα περιορίσουν τη χρηματοδότηση όλων των μορφωμάτων που ενώ αντιπροσωπεύονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν χάνουν ευκαιρία να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική. Τόσο ως θεσμική υπόσταση όσο και ως αξιακή ταυτότητα.
Ιδιαίτερα ο Frans Timmermans παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο:
α) Πρέπει να ληφθούν στρατηγικά μέτρα με τα οποία θα ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστε να είναι κοινωνικά νομιμοποιημένη (ad legitimitatem).
β) Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η «πρωτοβουλία πολιτών» (initiative citoyenne), ώστε η προάσπιση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων να ελέγχεται από την κοινωνική βάση.
γ) Είναι εξίσου επείγον να περιοριστεί η χρηματοδότηση των φασιστικών, φασιζόντων ή και ακροδεξιών (ακροδεξιοτάτων) μορφωμάτων που καθημερινά παρεμποδίζουν ή και ματαιώνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση υποστηρίζοντας αντιλήψεις άκρως εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατίας και ανθρωπισμού. Ιδιαίτερα μάλιστα ως προς τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
δ) Και ότι εφεξής πρέπει να προβλεφθεί ότι για να αναγνωρισθεί σε ένα κόμμα ότι δικαιούται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να συντρέχουν ορισμένες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, για τη διαπίστωση της συνδρομής των τελευταίων απαιτείται η «συνυπογραφή» (parrainage) περισσοτέρων κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ολα αυτά τα μέτρα θα πρέπει, προτείνεται στο σχέδιο, να συμβάλλουν στη «διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης». Πρακτικά οι σημερινές γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις των καταφανώς αντιδημοκρατικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων θα πρέπει να τερματισθούν ή να περιορισθούν αποφασιστικά.
Ηρθε ίσως ο καιρός, επιτέλους, να ληφθούν μέτρα ώστε αυτοί που όχι μόνο δεν πιστεύουν στην Ευρώπη, αλλά την υπονομεύουν, φανερά μάλιστα και ανενδοίαστα, να παύσουν να… αμείβονται για αυτό.
Βέβαια, ανάλογα μέτρα –και έγκαιρα –θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί και από τις εθνικές νομοθεσίες. Το επιχείρημα βέβαια ότι η Δημοκρατία αναθέτει τον έλεγχο όσων την απειλούν στην κοινωνία ισχύει. Αυτό, όμως, προϋποθέτει ότι μια κοινωνία από γενική παιδεία –και οπωσδήποτε και από υπεύθυνη πολιτική ενημέρωση –είναι σε θέση να αντιληφθεί τους κινδύνους και στον τεχνηέντως αφανή δημαγωγικό λόγο να μην ενδίδει.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, είναι τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ