Η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους βρίσκεται στο μεταίχμιο δύο κόσμων. Η μουσική που έγραψε ο Στράους αλλά και το κείμενο του Χόφμανσταλ ακουμπούν σε δύο κόσμους: σε αυτόν του ρομαντισμού του 19ου αιώνα που δύει και σε εκείνον του μοντερνισμού, του 20ού αιώνα, που ξεκινά με ορμή. Μετά τον Βάγκνερ, ο οποίος οδήγησε το τονικό σύστημα στα όριά του, η «Ηλέκτρα» του Στράους έρχεται να μιλήσει με νέους όρους: αφενός φέρει μαζί της ελληνικές ρίζες λόγω των καταβολών του κειμένου στον Σοφοκλή, αφετέρου είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του μουσικού μοντερνισμού του 20ού αιώνα.
Δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστό έργο για να σημάνει την έναρξη της νέας εποχής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες εντυπωσιακές της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι οποίες αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Ελληνική Πολιτεία.
Ο συμβολισμός της επιλογής του έργου είναι πολλαπλός.
Με την «Ηλέκτρα» η ΕΛΣ φιλοδοξεί να περάσει σε μια νέα εποχή, τοποθετώντας πλάι στο δημοφιλές ιταλικό ρεπερτόριο έργα του 20ού αιώνα, όπως επίσης όπερες άλλων μουσικών σχολών.
Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να προτείνει αναγνώσεις οι οποίες παράλληλα με το μουσικό μέρος θα αναδεικνύουν την ουσία των κειμένων που έχουν μελοποιηθεί, ενώ θα ξεχωρίζουν για την άρτια θεατρική τους διάσταση.
Βασικός μας στόχος για την πρώτη επίσημη σεζόν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να επανατοποθετήσουμε την όπερα στις πραγματικές της διαστάσεις, ως μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική. Μια τέχνη που δημιουργεί ερωτήματα και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που μας ενώνει.
Ετσι, στο εφετινό μας πρόγραμμα, η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες μας τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματισμός.
Καλή μας αρχή!
Ο κ. Γιώργος Κουμεντάκης είναι συνθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.