H Lockheed Martin ανακοίνωσε στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής που διεξάγεται στην Αδελαΐδα στην Αυστραλία ότι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα επανδρωμένο διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη.

Τι θα κάνει

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το πλήρωμα του σταθμού θα πραγματοποιεί μελέτες του Αρη ελέγχοντας από τον σταθμό ρομπότ και drones που θα βρίσκονται στον Αρη. Τα ρομπότ και τα drones θα πραγματοποιούν εξερευνήσεις και θα συλλέγουν δείγματα εδάφους για ανάλυση.

Οι εργασίες και μελέτες θα έχουν ως βασικό στόχο την προετοιμασία για μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του Αρη. Η Lockheed Martin θα κατασκευάσει και κάποια σκάφη τα οποία θα είναι προσαρτημένα στον σταθμό και θα μπορούν να μεταφέρουν τα μέλη του πληρώματος στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη για να πραγματοποιούν έρευνες ή εργασίες.

Η προϋπόθεση

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το όλο εγχείρημα βασίζεται σε ένα άλλο επίσης ιδιαίτερα φιλόδοξο εγχείρημα στο οποίο όμως δεν συμμετέχει η Lockheed Martin. Πρόκειται για το πρόγραμμα Deep Space Gateway που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας της NASA και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Λεπτομέρειες για αυτό το πρόγραμμα παρουσιάστηκαν επίσης στο συνέδριο της Αδελαΐδας. Στόχος είναι η δημιουργία μέσα στην επόμενη δεκαετία ενός επανδρωμένου σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη.

Το πλήρωμα του Σταθμού θα πραγματοποιεί διάφορες εργασίες και θα μαθαίνει να ζει και να εργάζεται μακριά από την Γη αφού οι επανδρωμένοι διαστημικοί σταθμοί που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Το σχέδιο της Lockheed Martin είναι ο δικός της σταθμός για τον Αρη να κατασκευαστεί στον τροχιακό σταθμό της Σελήνης και να ξεκινήσει από εκεί το ταξίδι του στον Αρη. Τα στελέχη της Lockheed Martin πάντως υποστηρίζουν ότι είναι εφικτό ο σταθμός της να έχει κατασκευαστεί και να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη σε δέκα χρόνια από σήμερα.