Αυστηροποιείται το θεσμικό πλάισιο λειτουργίας βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων, ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του. Καθορίστηκαν από την κυβέρνηση οι νέοι όροι αδειοδότησης για τις δημοτικές δομές προσχολικής ηλικίας , στις οποίες όμως δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σταδιακά τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στις αναβαθμισμένες απαιτήσεις. Ο χρονικός ορίζοντας για την πλήρη συμμόρφωση φτάνει ως και το 2022. Η μεταβατική περίοδος αφορά σε μια χρονική βεντάλια από έναν χρόνο έως πέντε χρόνια για την εφαρμογή των νέες προϋποθέσεων λειτουργία.

Πάντως, επιβάλλεται μέχρι τις 31-07-2018 να έχουν εξασφαλιστεί οι βασικές προδιαγραφές ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του. Πέραν τούτου, στους Παιδικούς, Βρεφικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς των δήμων και των νομικών προσώπων αυτών που ήδη λειτουργούν δίνεται περιθώριο δυο ετών για να πραγματοποιηθεί συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού και προβλέπεται ορίζοντας πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωση των δομών, προκειμένου να υλοποιήσουν τις κατάλληλες κτιριακές προσαρμογές.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ τεύχος Α΄, αριθμ. Φύλλου 141/28.9.2017) στο οποίο εντάχθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προδιαγραφές έκδοσης άδειας λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών και βρεφονηπιακών. Την συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου. Από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών δεν ξεχνούν να τονίζουν ότι εδώ και δέκα χρόνια υπήρχε σχετική πρόβλεψη για ΚΥΑ αναφορικά με τις προδιαγραφές ασφάλειας και κτιριακών υποδομών.
Δίνονται αναλυτικά σε πίνακα οι προδιαγραφές για τους χώρους και τις καθαρές επιφάνειες που απαιτούνται για τη λειτουργία του σταθμού -αποτελούν τις ελάχιστες καθαρές επιτρεπόμενες επιφάνειες και περιλαμβάνουν κτιριολογικά προγράμματα: α) βρεφικού σταθμού δυναμικότητας 10 βρεφών, β) παιδικού σταθμού δυναμικότητας 15 νηπίων και γ) βρεφονηπιακού σταθμού δυναμικότητας 15 νηπίων.
Κάθε Μονάδα μπορεί να φιλοξενεί μόνο βρέφη ή μόνο νήπια ή βρέφη και νήπια μαζί.
Η ασφαλής πρόσβαση και παραμονή των παιδιών στους χώρους του σταθμού, εξασφαλίζεται με ειδικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
-Πρέπει να αποφεύγονται οι ανισοσταθμίες στους χώρους του σταθμού που είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά. Όπου είναι απαραίτητο να υπάρχουν σκάλες, πρέπει να έχουν ασφαλή κιγκλιδώματα, επίστρωση με υλικά αντιολισθητικά και στρογγυλεμένες γωνίες.
-Κανένα κιγκλίδωμα ή άλλο προστατευτικό χώρισμα δεν πρέπει να έχει ανοίγματα μεγαλύτερα των 12 εκατοστών και σκαλωτή διάταξη που να επιτρέπει το σκαρφάλωμα των παιδιών. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων ή στηθαίων θα πρέπει να είναι 1.50 μ. τουλάχιστον.
-Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες τζαμαρίες και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα με μπάρες ή κιγκλιδώματα μέχρι τουλάχιστον 1,50 μ. ύψος, με κενά μικρότερα των 12 εκατοστών, ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση των παιδιών. Τα τζάμια θα πρέπει να είναι ασφαλείας ή οπλισμένα ή επενδυμένα με ειδική μεμβράνη και να φέρουν ανάλογη για κάθε περίπτωση σήμανση.
– Τα παράθυρα των χώρων των παιδιών θα διαμορφώνονται χωρίς ανοιγόμενα φύλλα μέχρι το ύψος 1.50 μ..
– Στο σταθερό τμήμα του ανοίγματος μέχρι το ύψος αυτό, θα κατασκευάζονται προστατευτικές διατάξεις / κατασκευές (μπάρες-κιγκλιδώματα κ.λπ.), οι οποίες δεν αφήνουν κενά με άνοιγμα μεγαλύτερο των 12 εκ..
Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος μετά το πέρας της πενταετίας, συνεπάγεται την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σταθμού.
Βέβαια, παραμένει ως πρόβλημα η σφικτή δημοσιονομική πολιτική που πλήττει εδώ και χρόνια τους δήμους, και ιδιαίτερα κατά τη μνημονιακή περίοδο που διανύει η χώρα. Οι αλλαγές για να προσαρμοστούν οι υπάρχουσες δημοτικές δομές προσχολικής ηλικίας χρειάζονται σημαντικά ποσά. Αλλιώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέες προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσουν είτε στην ενίσχυση των ιδιωτικών είτε στην διαμόρφωση κλίματος για αύξηση οικονομικού αντιτίμου από γονείς προς εξασφάλιση θέσης σε καλούς δημοτικούς σταθμούς.
Πάντως, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι εξασφάλισε τα χρηματικά ποσά για τους ήδη λειτουργούντες δημοτικούς βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση.