Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι δειγματοληψίες και οι εργαστηριακές εξετάσεις για οστρακοειδή και αλιεύματα στον Σαρωνικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς έλεγχοι στην αγορά αλιευμάτων.
Μετά το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό, έχει ενεργοποιηθείπλήρωςόλο το σύστημα ελέγχων, από την παραγωγή έως τη διακίνηση νωπών αλιευμάτων, με στόχο την προστασία της υγείας του καταναλωτή.
Παράλληλα, οι αρμόδιες Αρχές επιδιώκουν να διασφαλισθεί ότι στην αγορά φθάνουν προϊόντα τα οποία δεν είναι επιβαρυμένα και παράλληλα να πραγματοποιείται ομαλά η διακίνηση ασφαλών προϊόντων στις ιχθυόσκαλες και στις αγορές τροφίμων.
Οι αρμόδιοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου όπου διακινούνται τα περισσότερα αλιεύματα. Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι στην ιχθυόσκαλα τα αλιεύματα υπόκεινται σε τακτικούς αστυκτηνιατρικούς ελέγχους, και στα παραστατικά διακίνησης και εμπορίας είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ζώνης αλίευσης.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότιτα σκάφη μέσης αλιείας φέρουν υποχρεωτικά συστήματα εντοπισμού θέσης (VMS), ενώ υποχρεούνται κάθε φορά που αλιεύουν να αποστέλλουν ηλεκτρονικά ημερολόγιο αλιείας στο οποίο αναγράφονται η ποσότητα και τα είδη του αλιεύματος (ERS). «Συνεπώς είναι φανερή η προέλευση των αλιευμάτων» τονίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες από την Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι αυτή την εποχή επιτρέπεται η αλιεία στα γρι-γρι (σκάφη μέσης αλιείας), που αλιεύουν σε μεγάλη απόσταση από την ακτή (πλέον των 300 μέτρων).
Παράκτιοι αλιείς
Τι γίνεται με τους παράκτιους αλιείς; Οπως εξηγούν οι αρμόδιοι, υπάρχουν δύο λόγοι που τους κάνουν να μην ψαρεύουν στην περιοχή εμφάνισης της πετρελαιοκηλίδας. Αφενόςυπάρχει κίνδυνος καταστροφής των εργαλείων τους από τα πετρελαιοειδή, αφετέρου επειδή η ζήτηση φρέσκου αλιεύματος έχει μειωθεί λόγω τουναυαγίου.
Σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποτυπωθεί η κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής σημειώνουν ότι ήδη το Γενικό Χημείο του Κράτους αναλύει δείγματα από οστρακοειδή από διάφορες θαλάσσιες ζώνες στον Σαρωνικό για να διαπιστωθεί αν αυτά έχουν μολυνθεί από τη ρύπανση.
Τα αποτελέσματα από την εξέταση των τεσσάρων πρώτων δειγμάτων οστρακοειδών –δύοαπό τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων και δύο από την Περιφερειακή ΕνότηταΔυτικής Αττικής –ήταν αρνητικά. Την ίδια ώρα, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής εντατικοποίησαν τους αστυκτηνιατρικούς ελέγχους των αλιευμάτων στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε καταστήματα λιανικής πώλησης και στην κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών.
Οπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια Αττικής, «ημακροσκοπική εικόνα (με βάση τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους) των αλιευμάτων που ελέγχθηκαν κρίθηκε ικανοποιητική, σύμφωνα με την κτηνιατρική υγειονομική νομοθεσία».
Οι δειγματοληψίες για τα αλιεύματα θα συνεχιστούν συστηματικά, ενώ παράλληλα γίνονται δειγματοληψίες των θαλάσσιων νερών από το ΕΛΚΕΘΕ, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου.
Επομένως, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, «οι καταναλωτές πρέπει να εμπιστεύονται τις ανακοινώσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ερευνητικών φορέων, καθώς και το κρατικό σύστημα ελέγχου των νωπών αλιευμάτων που διακινούνται στην αγορά μέσω της Ιχθυόσκαλας, αποφεύγοντας να δίνουν σημασία σε αστήρικτα δημοσιεύματα, ρεπορτάζ και φήμες που πλήττουν έναν υγιή τομέα της πρωτογενούς παραγωγής».

HeliosPlus