Η ημικρανία με αύρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Μόνο τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες με αύρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως δείχνει μια μεγάλη 12ετής μελέτη σε διδύμους που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain».

Μόνο τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες με αύρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως δείχνει μια μεγάλη 12ετής μελέτη σε διδύμους που διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain».

Το προφίλ των ημικρανιών

Ποσοστό της τάξεως του 11%-13% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ημικρανίες. Οι ημικρανίες είναι ως και τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες, και συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν πονοκέφαλο σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως η ναυτία, οι έμετοι και η υπερευαισθησία στους ήχους και στο φως.

Ενας στους τρεις ασθενείς με ημικρανία μπορεί να εμφανίζει αύρα – συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα (οπτικά, αισθητικά) τα οποία συνήθως προηγούνται του πόνου. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα οπτικά: ο πάσχων μπορεί να βλέπει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως λιγότερο από μια ώρα – συχνότερα 15 ως 20 λεπτά. Η ημικρανία τείνει να ακολουθεί την αύρα, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται ή να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Εκτός όμως από τα οπτικά συμπτώματα, υπάρχουν σε κάποια άτομα και αισθητικά, όπως μούδιασμα ή «βελόνιασμα» σε ένα μέρος του σώματος. Η αισθητική αύρα «χτυπά» συνήθως το χέρι και το πρόσωπο στην ίδια πλευρά. Λίγοι ασθενείς βιώνουν και διαταραχές του λόγου (δεν βρίσκουν τις λέξεις ή και δεν μπορούν καθόλου να μιλήσουν για ένα μικρό διάστημα).

Πολλές και διαφορετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν δείξει ότι η ημικρανία – και ιδίως η ημικρανία με αύρα – αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φύλο (θηλυκό), η μικρότερη ηλικία (άτομα κάτω των 45 ετών), το κάπνισμα και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εγεκφαλικού στους ασθενείς με ημικρανία.

Η μελέτη

Οι ερευνητές του Καρολίνσκα χρησιμοποίησαν στοιχεία από το εθνικό αρχείο της Σουηδίας για τους διδύμους και παρακολούθησαν 53.000 δίδυμα για μια περίοδο 12 ετών. Το 16,2% των ατόμων του δείγματος έπασχε από ημικρανίες και το 6,7% από ημικρανίες με αύρα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 1.297 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα «δεν προέκυψε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα με ημικρανία χωρίς αύρα. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους πάσχοντες από ημικρανία με αύρα, αν και ο κίνδυνος αυτός ήταν μικρότερος από αυτόν που έχει προκύψει από προηγούμενες μελέτες» ανέφερε η Μαρία Λαντς, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα αυτά δεν φάνηκε να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση.Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οικογενείς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με ημικρανίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα αποτελέσματα προσφέρουν πολύτιμες κλινικές πληροφορίες τόσο για τους πάσχοντες από ημικρανίες όσο και για τους θεράποντες γιατρούς τους.

Science
Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk