• Αναζήτηση
 • Γ. Χατζιδάκις: Κινδυνεύει να χαθεί το αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι

  Σημαντικό νέο η παρουσίαση συναυλίας έργων του Μάνου Χατζιδάκι. Σημαντικότερο επίσης ότι η βραδιά της 30ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο είναι sold out (την επιμέλειά της έχει ο Γιώργος Χατζιδάκις συμμετέχουν το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις υπό τον Λουκά Καρυτινό, τα έγχορδα της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, τραγουδούν οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Δήμητρα Σελεμίδου) αλλά κορυφαίο νέο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν η δήλωση του γιού του συνθέτη ότι για την διαφύλαξη και την εκμετάλλευση του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό.

  Σημαντικό νέο η παρουσίαση συναυλίας έργων του Μάνου Χατζιδάκι. Σημαντικότερο επίσης ότι η βραδιά της 30ης Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο είναι sold out (την επιμέλειά της έχει ο Γιώργος Χατζιδάκις συμμετέχουν το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις υπό τον Λουκά Καρυτινό, τα έγχορδα της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, τραγουδούν οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Δήμητρα Σελεμίδου) αλλά κορυφαίο νέο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν η δήλωση του γιού του συνθέτη ότι για την διαφύλαξη και την εκμετάλλευση του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Οπως σημείωσε ο Γιώργος Χατζιδάκις όλα αυτά τα χρόνια με όσους υπουργούς Πολιτισμού όλοι έδειξαν ενδιαφέρον αλλά κανείς δεν προχώρησε σε καμία πράξη. Και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το αρχείο του Μάνου Χατζιδάκι ενδεχομένως να καταλήξει είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.

     Λουκάς Καρυτινός, Γιώργος Χατζιδάκις, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Δήμητρα Σεμελίδου


  Ελλάς η χώρα των ονείρων – Εργα του συνθέτη παρουσιάζονται στις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο

  «Ο Κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ είναι μια αλληγορία, μια παραβολή για τον πειρασμό της καλοσύνης. Πρόκειται για ένα γοητευτικό λαϊκό παραμύθι, μια τρυφερή ιστορία μητρότητας, που, ταυτόχρονα, αποτελεί και μία σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και την εξουσία. Για το «Παραμύθι χωρίς όνομα» όπως έχει σημειώσει ο
  Ο κύκλος με την κιμωλία
  Σκηνική μουσική για το έργο του Bertold Brecht . Έργο 12 (1956)
  Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης.
  Μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης.
  Σκηνοθεσία Κάρολος Κουν.
  Σκηνικά-Κουστούμια Γιώργος Βακαλό.

  Παραμύθι χωρίς όνομα
  Έργο 15 (1959-1960)
  Κύκλος τραγουδιών για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959.
  Η παράσταση ανέβηκε από το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου, το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Οι στίχοι των 8 τραγουδιών είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σκηνικά Γιώργος Βακαλό.

  Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
  Έργο 18 (1961-62)
  Για Μικρή Ορχήστρα, Χορωδία και δύο γυναικείες φωνές.
  Μουσική & τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Luigi Pirandello.
  Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις.
  Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Αθηνών (1961-62).
  Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ.
  Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δημήτρης Μυταράς.
  Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ.

  Οδός Ονείρων
  Έργο 20, (1962). Μουσικό έργο που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν, σε κείμενα Μάνου Χατζιδάκι με την συνεργασία του Αλέξη Σολομού, Μίνου Αργυράκη, και Μανόλη Καστρινού. Σκηνικά – κοστούμια Μίνου Αργυράκη, χορογραφίες Μανόλη Καστρινού. Πρωταγωνιστούσε ο Δημήτρης Χορν. Τα τραγούδια της παράστασης ήταν σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Σολομού και Μάνου Χατζιδάκι

  Η Οδός Ονείρων ήταν ένα ιδιότυπο μιούζικαλ. Μια σειρά από νούμερα, τραγούδια, χορευτικά δρώμενα που συνοδεύονταν από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την προβολή ενός μικρού φιλμ (πρωτοφανές για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής) με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Μίνω Αργυράκη. Όχι μόνο στην σκηνή, αλλά και γύρω στην πλατεία δέσποζαν τα γεμάτα χιούμορ σκηνικά του Αργυράκη. Το κάθε τι που διαδραματιζόταν αφορούσε στους κατοίκους ενός δρόμου, μιας γειτονιάς.
  Πρωτεύοντα ρόλο σ΄ όλη την παράσταση έπαιζε ο φωτογράφος (Δημήτρης Χορν) που εκπλήρωνε τα όνειρα όλων των ηρώων.

  Ταυτότητα παράστασης
  Τραγουδούν
  Ελεωνόρα Ζουγανέλη
  Δήμητρα Σελεμίδου
  Το « Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός
  Εχουν εξαντληθεί τα εισιτήρια

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk