Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τις μελλοντικές κρίσεις προϊσταμένων όποιος υπάλληλος -προϊστάμενος – Διευθυντής – Γενικός Διευθυντής συμμετέχει στην απεργία – αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. από τις διαδικασίες αξιολόγησης.
Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος, σε γνωμοδότηση η οποία του ζητήθηκε από την ΑΔΕΔΥ σχετικά με τη νέα ρύθμιση που προβλέπει κυρώσεις για όσους προϊσταμένους δεν προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους.
Η ΑΔΕΔΥ, που συνεχίζει από το Μάρτιο την αποχή – απεργία, ενισχύει το νομικό της οπλοστάσιο απέναντι στη ρύθμιση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρίας Όλγας Γεροβασίλη με την οποία ορίζεται ότι αν οι προϊστάμενοι δεν κάνουν την αξιολόγηση, τότε αποκλείεται η συμμετοχή τους στις επόμενες κρίσεις για την επιλογή των προϊσταμένων. Παράλληλα, όμως, η δημοσιοϋπαλληλική Οργάνωση προετοιμάζει ακτιβιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Ήδη απέστειλε στις Ομοσπονδίες – μέλη της, στα Νομαρχιακά Τμήματά της και στους γενικούς Συμβούλους τη νέα γνωμοδότηση , στο ίδιο μήκος με εκείνη της εργατολόγου κυρίας Μαρίας Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, έπεται μια ακόμη γνωμοδότηση από τον καθηγητή εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Άρη Καζάκο.

Εν τω μεταξύ, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΔΕΔΥ δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή, από την οποία συνάγεται ότι ο απεργός δεν μπορεί να υποβάλει καμία έκθεση αξιολόγησης. Οι υπάλληλοι υπογράφουν το κείμενο με το οποίο δηλώνονται τα εξής: «Συμμετέχω στην απεργία – αποχή, που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ από κάθε διαδικασία ή ενέργεια, που συνδέεται με την διαδικασία αξιολόγησης και ως εκ τούτου δεν δύναμαι να υποβάλλω καμία έκθεση αξιολόγησης ως αξιολογητής ή αξιολογούμενος.
Σημειώνεται, ότι η συμμετοχή μου στην ως άνω νομίμως προκηρυχθείσα απεργιακή κινητοποίηση αποτελεί νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μου και συνεπεία αυτού δεν μπορεί να επιφέρει εις βάρος μου καμία έμμεση ή άμεση μορφή διοικητικής ή άλλης συνέπειας. Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μου».
Όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Μανώλης Καλομοίρης , μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες αποφασίζουν, με συνελεύσεις τους, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με διάφορες μορφές (συμβολικές καταλήψεις γραφείων διοικητικού, συγκεντρώσεις κ.ά. ) για την ερχόμενη Τρίτη .
Μάλιστα, σημειώνει ότι οι συνελεύσεις είναι μαζικές με τη συμμετοχή και προϊσταμένων προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αναδείξουν την αντίθεσή τους στη ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία αποκλείονται από τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης (κρίσεις) οι προϊστάμενοι οι οποίοι δεν θα αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους. Η ρύθμιση αυτή έχει χαρακτηρισθεί από την ΑΔΕΔΥ αυταρχική, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική.
Είναι αξιοσημείωτη η θέση που εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» το μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωπος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) κ. Γιώργος Πετρόπουλος ο οποίος αφ΄ενός δεν είναι αντίθετος να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο, όπως λέει, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αν και εφαρμόζεται με προχειρότητα, και αφ΄ετέρου έχει ταχθεί κατά της απεργίας-αποχής θεωρώντας ότι είναι ακραίο μέτρο διεκδίκησης που πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
Όμως, παρόλα αυτά και ο κ. Πετρόπουλος κρίνει ότι η ρύθμιση (τροπολογία Γεροβασίλη για τους προϊσταμένους) δημιουργεί, πέρα από τις όποιες προθέσεις, κακό προηγούμενο για τη συνδικαλιστική δράση. Σημειώνει ότι «έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, καταστέλλει μια συνδικαλιστική δραστηριότητα , επιβραβεύει τον ατομικισμό και διαμορφώνει ένα ιδιότυπο «λοκ άουτ», με απρόβλεπτες συνέπειες».
Τη Δευτέρα το πρωί η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε σύσκεψη για το ζήτημα της αξιολόγησης και το μεσημέρι έγινε συνεδρίαση με περισσότερους από εκατό εκπροσώπους Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων, σχετικά με τη μορφή των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν την ημέρα (3.10.2017) που λήγει η προθεσμία για την υποβολή συμπληρωμένων των εντύπων από τους αξιολογούμενους. Ακολουθεί ένα δεκαήμερο για να προχωρήσει ο Α΄αξιολογητής τη διαδικασία και στη συνέχεια ένα ακόμα δεκαήμερο για να ακολουθήσει η διαδικασία από τον Β΄αξιολογητή.