Μπορεί η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με την εμπλοκή του υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη του Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένου, στην υπόθεση του Noor-1 μέσω των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, να μην αναμένεται να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, η επίθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σηματοδοτεί επισήμως το τέλος της ανοχής που επέδειξε το κόμμα του υπερψηφίζοντας διατάξεις κατά των οποίων στρέφονταν οι ΑΝΕΛ.

Η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να «εγκλωβίσει» τον κ. Τσίπρα στον «κίνδυνο» που συνιστά για την κυβερνητική πλειοψηφία η αμφιλεγόμενη στάση των εταίρων του. «Προτιμά να υπερασπιστεί την συμπαιγνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και αυτή έχει τα όριά της, όπως φάνηκε με την τροπολογία Κοντονή που αναγκάστηκε να την αποσύρει διότι θα την καταψήφιζαν οι ΑΝΕΛ αλλά και η αντιπολίτευση», είπε για τον κ. Τσίπρα. Ωστόσο, διεμήνυσε από την πλευρά του ότι τις «διπλές πλειοψηφίες να τις ξεχάσετε, όπου οι μεν θα παριστάνουν τους υπερπροοδευτικούς και οι δε τους υπερπατριώτες» και ξεκαθάρισε προς την κυβέρνηση πως «ό,τι φέρνετε προς ψήφιση θα πρέπει να έχει την στήριξη όλης της κυβερνητικής πλειοψηφίας». «Αφού διαλέξατε Καμμένο θα πάτε μέχρι τέλους με Καμμένο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε τα ακανθώδη ζητήματα της εμπλοκής Καμμένου με τις επικοινωνίες που είχε με τον ισοβίτη, αλλά και των ευθυνών του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή για την μόλυνση του Σαρωνικού, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης παραπαίουσας. Μάλιστα έκανε μια διασύνδεση των γεγονότων που προκάλεσε συζητήσεις. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δια της σιωπής του παρέχει κάλυψη στον κ. Κουρουμπλή«ενώ βοά το πανελλήνιο για τις παραλείψεις και τα ψέματά του».

Και διερωτήθηκε «γιατί είναι τόσο πολύτιμος ή μήπως είναι και η εμπλοκή του στην υπόθεση Καμμένου που εμποδίζει τον πρωθυπουργό να κάνει το αυτονόητο;». Ως εμπλοκή του κ. Κουρουμπλή, ο κ. Μητσοτάκης εννοεί την ανάμειξη του λιμενικού ανακριτικού υπαλλήλου: «Οι συνομιλίες προκαλούν ρίγος. Ο ανακριτικός υπάλληλος λέει ευθέως ότι επιδίωξη δική του είναι να πληγεί ο Μητσοτάκης και να κυβερνά ο Τσίπρας για δέκα χρόνια. Και δεν έχει ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος εναντίον του, συμπτωματικά από τον κ. Κουρουμπλή, που παραμένει κολλημένος στην καρέκλα του και ας έχει μαυρίσει την θάλασσα και τις ακτές της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε ακόμα να φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι «απολογούνται» για τις πράξεις και παραλείψεις υπουργών. «Εσείς γιατί τον καλύπτετε; Θέλετε να σας ακολουθεί μια σκιά συγκάλυψης για κάποιον που δεν ανήκει στο δικό σας κόμμα; Αναγκάζεστε να τον φορτωθείτε, να ανέχεστε τον προκλητικό τρόπο ζωής του», τους είπε για τον υπουργό Άμυνας, υπενθυμίζοντας τι έχει πει ο ίδιος για την συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με τον Τσίπρα θα πάμε μέχρι τέλους. Από δω και στο εξής δεν θα αναφέρομαι σε κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αλλά Καμμένου-Τσίπρα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η διερεύνηση της εμπλοκής του πρέπει να συνεχιστεί και να φτάσει μέχρι το κόκκαλο.

Όπως είπε άλλωστε, «με την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η ΝΔ θέτει ένα αυτονόητο ζήτημα πολιτικά θεσμικά και ηθικά: προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις υπέρβασης αρμοδιότητας και παραβίασης της αρχής της διάκρισης, καθώς και κατάχρησης εξουσίας με χειραγώγηση της Δικαιοσύνης».

Ενώ δήλωσε ότι ως ΝΔ «είμαστε κοντά στην Δικαιοσύνη με το να είμαστε μακριά της, με το να αφήνουμε τους δικαστές απερίσπαστους να κάνουν την δουλειά τους», ενώ απέδωσε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα: «Δείχνετε την αγωνία να κρατηθείτε στην εξουσία ελέγχοντας κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής», είπε, επισημαίνοντας ότι «με τέτοια νοοτροπία είναι λογικό να θεωρεί φυσικό ο ΥΠΕΘΑ να συνομιλεί με ισοβίτη και να επαίρεται και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός όταν προκύπτουν ενδείξεις για χειραγώγηση».

Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν αν επρόκειτο για μια «επιπόλαια αντίδραση ενός παρορμητικού υπουργού ή συνειδητή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη ή σκευωρία με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις». Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλουν να μάθουν την αλήθεια, να μην αφήσουν άλλο να πλανάται πάνω από τον υπουργό τους: «Να μάθουμε τι είπαν Καμμένος – ισοβίτης 12 φορές σε μια εβδομάδα, τι είπαν στα συνολικά 21 λεπτά ο ΥΠΕΘΑ με έναν καταδικασμένο έμπορο ναρκωτικών και ποιος είναι ο ρόλος του λιμενικού υπαλλήλου που μίλησε για πολιτικό σχέδιο για να είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός για 10 χρόνια». Έθεσε δε για άλλη μια φορά προς τον πρωθυπουργό τα εξής ερωτήματα: Είχεπροηγούμενη ενημέρωση για τις επαφές Καμμένου; Είχε την έγκρισή του ο υπουργός Άμυνας για αυτές τις επαφές;

Είχε γνώση ο κ. Τσίπρας για το τι ειπώθηκε στις επίμαχες επικοινωνίες; «Τρία απλά ερωτήματα που περιμένουν απλές απαντήσεις. Αν γνώριζε είναι απολύτως συνυπεύθυνος σε μια βαριά θεσμική εκτροπή, αν δεν γνώριζε θα έπρεπε ήδη να τον έχει αποπέμψει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι «παραμένει κρυμμένος δυο εβδομάδες και δεν τολμά να επισκεφθεί τον Σαρωνικό».