Tο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας άρχισε πλέον να τρέχει. Μετά και την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Διευθύνοντα Σύμβουλου της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BPI France) Nicola Dufourcq η παροχή τεχνογνωσίας από την ΒΡΙ προς την ελληνική πλευρά είναι το ζητούμενο.

Πού θα επικεντρώνεται η νέα τράπεζα, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία:

  • στη χρηματοδότηση γαλλικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνεργάζονται με Έλληνες εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε διμερές ή ευρωπαϊκό πλαίσιο (Eureka-Eurostars).
  • τη σύνδεση γάλλων και ελληνικών επενδυτών και νέων επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που στοχεύει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτή η υπηρεσία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να προσελκύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το EuroQuity ανήκει στην BPI.

Επιπλέον σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας τα δυο μέρη θα μπορούν να διερευνήσουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης προς όφελος επενδυτών και επιχειρηματιών της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Παράλληλα σε επίπεδο τεχνικής βοηθείας οι δυο αναπτυξιακές τράπεζες θα έχουν δημόσιες αποστολές, ιδίως για να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση, προσφέροντάς τους χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εμπειρογνωμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, θα δρουν συμπληρωματικά και σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα.