Από την αρχή ήταν γνωστό πως ο δρόμος προς τη Ρωσία έκρυβε παγίδες και θα χρειαζόταν μεγάλη προσοχή για να τις αποφύγουμε. Η Εθνική το βράδυ της Πέμπτης δεν πρόσεξε το παγιδευμένο από την Εσθονία πέρασμα, έχασε έδαφος, αλλά γλίτωσε. Η Κύπρος, σε ρόλο διασώστη, βοήθησε την ελληνική ομάδα που διατήρησε τον έλεγχο της προνομιούχας θέσης που οδηγεί στη δεύτερη ευκαιρία για να ξαναβγεί στον δρόμο προς τη Ρωσία.
Το 0-0 με την Εσθονία στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα πρέπει να ξεχαστεί από τον Μίχαελ Σκίμπε και τους διεθνείς, καθώς απόψε (21.45, ΣΚΑΪ και COSMOTE 1) στο ίδιο γήπεδο το Βέλγιο μπορεί να έχει ετοιμάσει κάτι πιο επικίνδυνο για την Εθνική μας. Μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης και την επική ανατροπή της Κύπρου κόντρα στη Βοσνία (3-2), η κατάσταση στον 8ο προκριματικό όμιλο για το Μουντιάλ έχει διαμορφωθεί ως εξής: Βέλγιο 19, Ελλάδα 13, Βοσνία 11, Κύπρος 10, Εσθονία 5, Γιβραλτάρ 0.
Η Εθνική έχει μεν προβάδισμα δύο βαθμών από τη Βοσνία, όμως δεν πρέπει να επαναπαυθεί. Το Βέλγιο δεν αστειεύεται και μετά το 1-1 στο μεταξύ μας παιχνίδι στις Βρυξέλες ήρθε υποψιασμένο, γνωρίζοντας καλά τι έχει να αντιμετωπίσει. Παράλληλα, προέρχεται από ένα ξεκούραστο βράδυ κόντρα στο Γιβραλτάρ, το οποίο συνέτριψε με 9-0!
Ο Μίχαελ Σκίμπε δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Κύπρο για τη νίκη επί της Βοσνίας, ωστόσο εν όψει του αποψινού αγώνα με το Βέλγιο έσπευσε να επισημάνει: «Θα είναι διαφορετικό ματς γιατί πρόκειται για πολύ πιο ποιοτική ομάδα που θα έρθει για παίξει ποδόσφαιρο».
Η αλήθεια είναι πως στο ματς με την Εσθονία έλειψαν από την Εθνική βασικοί ποδοσφαιριστές. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο κέντρο της άμυνας, ο Βασίλης Τοροσίδης, ενώ το κενό του Κώστα Μήτρογλου στην κορυφή της επίθεσης δεν καλύφθηκε από τους Βέλλιο και Διαμαντάκο.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα κάνει αλλαγές κόντρα στο Βέλγιο. Κατ’ αρχάς ο Παπασταθόπουλος εξέτισε την ποινή του και θα πάρει τη θέση του δίπλα στον Μανωλά. Προβληματισμός υπάρχει πάντως όσον αφορά την ετοιμότητα των Μήτρογλου και Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενώ ο Τοροσίδης θα παραμείνει εκτός.
Ετσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στον όμιλο, το αποψινό ματς έχει κομβική σημασία για την ελληνική ομάδα. Με ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στους Βέλγους θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τη δεύτερη θέση, καθώς τα δύο ματς που θα απομένουν είναι στην Κύπρο και με το Γιβραλτάρ στο «Γ. Καραϊσκάκης», τον Οκτώβριο. Αντίθετα, το πρόγραμμα της Βοσνίας είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς πρώτα θα υποδεχθεί το Βέλγιο, ενώ θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση κόντρα στην Εσθονία, στο Ταλίν.
Ο προπονητής του Βελγίου Ρομπέρτο Μαρτίνεθ δεν θα έχει στη διάθεση του τον Αξελ Βίτσελ που αποβλήθηκε στο ματς με το Γιβραλτάρ. Η βελγική ομάδα δεν είχε κανένα πρόβλημα στη Λιέγη κόντρα στο πλέον αδύναμο σύνολο του ομίλου και βασικοί πρωταγωνιστές ήταν οι Λουκάκου και Μενιέ (από τρία γκολ), με τον δεύτερο να δημιουργεί και άλλα τέσσερα!
Το Βέλγιο «πυροβολεί» στην προκριματική φάση, καθώς έχει φτάσει τα 33 γκολ, ενώ έχει δεχθεί μόλις δύο. Από Εσθονία και Ελλάδα! Μία ομάδα που έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως οι Εντέν Αζάρ, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Τόμας Μενιέ, Ντρίες Μέρτενς, Ρομέλου Λουκάκου, Γιανίκ Καράσκο, ασφαλώς και χρειάζεται αυξημένη συγκέντρωση για να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις.
Οι διεθνείς που διαπρέπουν στην Ευρώπη
Η ελληνική ομάδα έχει τις δυνατότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι διαθέτει ποδοσφαιριστές με σημαντικές παραστάσεις από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Τρεις Ελληνες έγιναν θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, καθώς εξακολουθούν να συνεχίζουν την καριέρα τους στην Ευρώπη. Καταρχήν, ο Παναγιώτης Ρέτσος, σε ηλικία 19 χρόνων έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή έλληνα ποδοσφαιριστή. Ο διεθνής αμυντικός υπέγραψε για τέσσερα χρόνια στη Λεβερκούζεν, με τον Ολυμπιακό να βάζει στο ταμείο του 22 εκατ. ευρώ! Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο αυτής της μεταγραφής είναι ότι ο Ρέτσος προέρχεται από τις ακαδημίες των Ερυθρολεύκων.
Σειρά παίρνει ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος μετακομίζει από τη Λισαβόνα στη Μασσαλία! Μπενφίκα και Μαρσέιγ συμφώνησαν για τη μεταγραφή, με τη γαλλική ομάδα να δίνει 15 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του διεθνούς επιθετικού! Ο Μήτρογλου υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει συνολικά περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο Ορέστης Καρνέζης, έπειτα από τέσσερα χρόνια στο Ούντινε, θα ταξιδέψει στην Αγγλία προκειμένου να αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ με τη φανέλα της Γουότφορντ. Ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό Μάρκο Σίλβα, προπονητής της αγγλικής ομάδας, αναζητούσε τερματοφύλακα και επέλεξε τον 32χρονο διεθνή, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός από την Ουντινέζε. Ο Καρνέζης αγωνιζόταν στο ιταλικό πρωτάθλημα από το 2013, όταν αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ