Το μυστηριώδες ον ήταν έγκυος ιχθυόσαυρος!

Μετά από 20 χρόνια ταυτοποιήθηκαν τα απολιθώματα ενός άγνωστου αρχαίου όντος τα οποία ανήκαν τελικά σε ένα ιχθυόσαυρο που όταν έχασε την ζωή του πριν από περίπου 200 εκ.έτη ήταν έγκυος

Πριν από 20 έτη εντοπίστηκαν στην περιοχή Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Βρετανίας τα απολιθώματα ενός αρχαίου όντος η ταυτότητα του οποίου παρέμενε άγνωστη όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προσπάθειες των ειδικών να την ανακαλύψουν. Τα απολιθώματα που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Lower Saxony State Museum στο Ανόβερο της Γερμανίας αποφάσισε να μελετήσουν εκ νέου ομάδα επιστημόνων από την Γερμανία και την Βρετανία.

Μοναδική ανακάλυψη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν την ταυτότητα του όντος που είναι ένας ιχθυόσαυρος που ζούσε πριν από περίπου 200 εκ. έτη. Πρόκειται για ένα ιχθυόσαυρο μήκους 3.5 μέτρων που ο μεγαλύτερος ολοκληρωμένος σκελετός ιχθυόσαυρος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ιχθυόσαυρος αυτός ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος το οποίο ονόμασαν ichthyosaurus somersetensis.

Το εύρημα όμως που κάνει την ανακάλυψη εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα είναι πώς όταν αυτός ο ιχθυόσαυρος έχασε την ζωή του βρισκόταν στα αρχικά στάδια εγκυμοσύνης. Οπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Acta Palaeontologica Polonica» οι ερευνητές εντόπισαν το έμβρυο που κυοφορούσε αυτός ο ιχθυόσαυρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές το έμβρυο βρισκόταν στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του αλλά είχε αρχίσει να σχηματίζεται ο σκελετός αλλά και κάποια όργανα.

Οι ιχθυόσαυροι αρχικά θεωρήθηκε μια οικογένεια θαλάσσιων δεινοσαύρων αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν θαλάσσια ερπετά τα οποία είχαν εμφανιστεί νωρίτερα από τους δεινοσαύρους. Οι μεγαλύτεροι ιχθυόσαυροι έφταναν σε μήκος τα 20 μέτρα. Οι παλαιοντολόγοι τοποθετούν την εμφάνιση των ιχθυόσαυρων πριν από περίπου 250 εκ. έτη και την εξαφάνιση τους πριν από περίπου 90 εκ. έτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk