Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Νίκος Παππάς συνεχίζει να προωθεί την αφήγηση ότι ο νόμος βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016 «δεν κατέρρευσε». Οπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 «στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι, με δικές μας πιέσεις. Δεν κατέρρευσε ο νόμος Παππά». Να θυμίσουμε ότι ο νόμος έχει αλλάξει με πάμπολλες νομοτεχνικές βελτιώσεις, ύστερα από προτάσεις του ΕΣΡ και ότι αυτό που τελικά κατέρρευσε ήταν ο διαγωνισμός που είχε βασιστεί πάνω στον «νόμο Παππά». Ο υπουργός σημείωσε ότι ο νέος διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017, ενώ για το σχέδιο τοποθέτησης barcode στις εφημερίδες είπε ότι θα βοηθήσει στο να έχουμε μια πιο «σωστή εικόνα για την κυκλοφορία των εφημερίδων».
***
«Ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια κίνηση τόλμης και εκκεντρικότητας, κοίταξε κατάματα την έκλειψη χωρίς τα ειδικά γυαλιά…» ακούσαμε σε δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ας μας λυπηθεί κάποιος από τους συντάκτες του δελτίου.
***
Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ανεβαίνει ο σκηνοθέτης Τάσος Μπιρσίμ προκειμένου να συμμετάσχει στην ομάδα των ανθρώπων που θα δημιουργήσουν τη νέα ΕΡΤ. Ο κ. Μπιρσίμ θα συνεργαστεί ενδεχομένως ως εντεταλμένος σύμβουλος με την ΕΡΤ, χωρίς αμοιβή, αναλαμβάνοντας να αλλάξει την τηλεοπτική εικόνα του ενημερωτικού τομέα. Ας ελπίσουμε ότι οι σκηνοθετικές ικανότητες του κ. Μπιρσίμ θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ενημερωτικών εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.
***
«H εμμονή του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στο κλείσιμο της Athens Review of Books, μέσω της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των εσόδων της από το πρακτορείο διανομής, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια κατά της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και πλήττει την εικόνα της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. «Αν ο κ. Κοτζιάς έχει προβλήματα με το σταλινικό παρελθόν του, ας τα λύσει με τον εαυτό του αντί να επιχειρεί να βάλει λουκέτο σε αυτούς που του τα θυμίζουν» τονίζεται στην ανακοίνωση.
***
Στη δημοσιογράφο Κιμ Βαλ ανήκει το ακέφαλο πτώμα που βρέθηκε στον κόλπο της Κοπεγχάγης, το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Μάλιστα, πάνω στο σώμα της υπήρχε και ένα κομμάτι μετάλλου, κατά πάσα πιθανότητα με στόχο τη βύθισή του. Η 30χρονη δημοσιογράφος πέθανε μέσα σε αυτοσχέδιο υποβρύχιο που είχε κατασκευάσει ο δανός εφευρέτης Πέτερ Μάντσεν, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατό της. Η Ουάλ εξαφανίστηκε στις 11 Αυγούστου, ενώ έκανε ρεπορτάζ για την κατασκευή του υποβρυχίου έξω από την Κοπεγχάγη.
***
Ο δημοσιογράφος Καντίντο Ρίος, ανταποκριτής μιας επαρχιακής εφημερίδας της Πολιτείας Βερακρούς, δολοφονήθηκε την περασμένη Τρίτη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Μεξικού. Με τη δολοφονία αυτή ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί στοΜεξικότο 2017 ανέρχεται στους 10. Το Μεξικό θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με περισσότερους από 100 να έχουν δολοφονηθεί από το 2000.