Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το FDP δίνει μάχη με αξιώσεις για την τρίτη θέση αφού φέρεται να λαμβάνει από 8 έως και 10% στην πρόθεση ψήφου. Μολονότι τα ποσοστά αυτά δεν επαρκούν για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, σε περίπτωση που επαληθευτούν στην κάλπη θα συνιστούσαν τεράστια επιτυχία για το φιλελεύθερο κόμμα.
Μετά το «αναγκαστικό διάλειμμα» της τελευταίας τετραετίας όπου οι Φιλελεύθεροι είχαν μείνει εκτός Βουλής αφού στις εκλογές του 2013 δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τον εκλογικό σκόπελο του 5%, ο παραδοσιακός εταίρος των χριστιανικών κομμάτων ετοιμάζεται να γιορτάσει μια θριαμβευτική επιστροφή.
Όχι σε οικονομική συνεργασία με την Τουρκία
Η διαφαινόμενη αυτή επιτυχία αποδίδεται ήδη προκαταβολικά στον νέο αρχηγό του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ. Σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο 38χρονος πολιτικός ανέπτυξε τις βασικές του θέσεις πάνω στα τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Όσον αφορά, καταρχάς, τη νέα ένταση με την Τουρκία και την παρέμβαση του τούρκου προέδρου Ερντογάν στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα, ο πρόεδρος του FDP ήταν κατηγορηματικός: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις πρέπει να παγώσει (…) κάθε μορφή οικονομικής συνεργασίας. Όχι σε πιστωτικές εγγυήσεις για εξαγωγές προς την Τουρκία, τέλος των συνομιλιών για διευκολύνσεις στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης. Το χρωστάμε αυτό στην αντιπολίτευση της Τουρκίας».
Δριμεία κριτική εξαπέλυσε ο Κρ. Λίτντερ και στην προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ: «Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει πει λέξη για το κλείσιμο του Μεσογειακού Διαδρόμου παρότι το αντίστοιχο κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού ήταν ακόμη πιο αποφασιστικής σημασίας και από την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό πρέπει να αλλάξει».
Περιορισμοί στην παραμονή προσφύγων
Η Γερμανία είναι σαφέστατα χώρα υποδοχής μεταναστών, ωστόσο εμείς θα πρέπει να καθορίζουμε τις προσβάσεις προς τη Γερμανία, σημείωσε ο κ. Λίντνερ. Όσον αφορά τους πρόσφυγες που έρχονται στη Γερμανία; «Μετά την ταυτοποίηση οι άνθρωποι πρέπει να παίρνουν άδεια παραμονής. (…) Να αποκτούν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, η άδεια παραμονής πρέπει να έχει αυστηρή χρονική διάρκεια. Όταν τα πράγματα στην πατρίδα ηρεμούν, οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέφουν».
Το εάν θα μπορέσουν να περάσουν οι Φιλελεύθεροι τις προτάσεις αυτές σε μια μελλοντική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί φυσικά εν τέλει από το εκλογικό αποτέλεσμα και τις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η τελευταία φορά που το FDP συμμετείχε σε κυβέρνηση ήταν μεταξύ 2009 και 2013 όταν αρχηγός του κόμματος ήταν ο Φίλιπ Ρέσλερ. Ο πρώην αρχηγός των Φιλελευθέρων είχε αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ελληνικής κρίσης ήταν εκφραστής του σκληρού μετώπου έναντι της Αθήνας δείχνοντας επανειλημμένως στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ. Τις θέσεις αυτές έχει υιοθετήσει πλήρως και ο νυν πρόεδρος Κρ. Λίντνερ.
Μαρσέλ Φύρστεναου / Κώστας Συμεωνίδης