Απρόθυμοι να εφαρμόσουν τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τη διεύρυνση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων εμφανίζονται οι μικροί και μεγάλοι έμποροι στις περιοχές της χώρας όπου πλέον η νομοθεσία επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, στο διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου.

Αν και οι σχετικές διατάξεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο μήνες, τόσο στον Δήμο Αθηναίων όσο και στις άλλες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι επιχειρηματίες κρατούν στάση αναμονής με ελάχιστες επιχειρήσεις να έχουν τολμήσει να λειτουργήσουν τις Κυριακές, όπως αυτές που δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό Πάρκο του Διεθνούς Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Οι έντονες αντιδράσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας απέτρεψαν ακόμα και τους υπέρμαχους της απελευθέρωσης να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, καθιστώντας έτσι το μέτρο επί της ουσίας ανενεργό.

Οι μικρομεσαίοι υποστηρίζουν ότι το μέτρο ναυάγησε στην εφαρμογή του καθώς η ζήτηση είναι σημαντικά μειωμένη για να δικαιολογήσει το κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Από την πλευρά τους επιχειρηματίες που εκπροσωπούν μεγάλες αλυσίδες υποστηρίζουν ότι η πολεμική που εκδηλώθηκε τις πρώτες ημέρες δεν άφησε περιθώρια για πειραματισμούς.

Στον Δήμο Αθηναίων, όπου οι Κυριακές απελευθερώθηκαν από τις 21 Μαΐου 2017, μόνο σε βασικούς εμπορικούς δρόμους κάποιοι επιχειρηματίες τόλμησαν αρχικά να ανοίξουν, οπισθοχώρησαν όμως υπό τον φόβο επεισοδίων. Ανάλογη ήταν και η στάση που κράτησαν οι έμποροι και σε άλλες περιοχές. Δεν λείπουν μάλιστα και οι καταγγελίες υπευθύνων μεγάλων αλυσίδων, οι οποίοι δέχθηκαν απειλές τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου.

Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ
. Παρά την απροθυμία των επιχειρηματιών ο πόλεμος για τις Κυριακές θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες, αφού στις 21 Ιουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι φορείς των μικρομεσαίων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων κατέθεσαν αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα ώστε να παγώσει η υπουργική απόφαση αλλά και αίτηση ακύρωσής της. Τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδικαστούν εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ η αίτηση ακύρωσης στις 24 Οκτωβρίου 2017.
Βασικός κορμός της επιχειρηματολογίας είναι η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έβαζε φρένο στην απελευθέρωση των Κυριακών που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν ήδη διενεργήσει οι φορείς (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της λειτουργίας των καταστημάτων για οκτώ Κυριακές τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον νόμο η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιοχές όλες τις Κυριακές (πλην της δεύτερης του Αυγούστου) την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ. Ειδικότερα, το πράσινο φως για λειτουργία τις Κυριακές έχει δοθεί για τις επιχειρήσεις:
– Στο τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος το οποίο περιλαμβάνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας.
n Στην περιοχή του Δήμου Πειραιώς η οποία περικλείεται από τις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου.
– Στην περιοχή του Δήμου Καλλιθέας η οποία περικλείεται από τις οδούς Αιγέως, Ευριπίδου, Ζερβού, Αγίας Λαύρας, Κρέμου, Χαροκόπου, Δημοσθένους, Σκρα, Αριστείδου, Ολυμπίας, Ιατρίδου, Πλάτωνος, Σπάρτης, Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, Περικλέους, Μεταμορφώσεως, Πραξιτέλους, Ισμήνης, Θαλή, Πεισιστράτου, Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
– Στην περιοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Αμφιθέας έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
– Στην περιοχή του Δήμου Αλίμου η οποία περικλείεται από τις οδούς Ελλης, Λεωφόρο Ελευθερίας, Θουκυδίδου, Αθανασίου Διάκου, Κοτοπούλη, Παύλου Μελά, Επτανήσου, Λεωφόρο Αλίμου και Λεωφόρο Ποσειδώνος.
– Στην περιοχή του Δήμου Γλυφάδας η οποία εκτείνεται από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
– Στο Εμπορικό Πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, όπου λειτουργούν καταστήματα των αλυσίδων ΙΚΕΑ, Leroy Merlin, Κωτσόβολος και Factory Outlet.
– Στο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφόρο Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη.