Συμπληρώματα βιταμινών ίσως αυξάνουν κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα

Οι άνδρες, και ειδικότερα οι καπνιστές, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα αν λαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμινών Β6 και Β12, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Οι άνδρες, και ειδικότερα οι καπνιστές, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα αν λαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμινών Β6 και Β12, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής επίκουρο καθηγητή Θιοντορ Μπρασκυ, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμινών Β6 και Β12 είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ενώ όσοι ήταν καπνιστές είχαν τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο.

Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από την ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 77.000 ενήλικες, 50-76 ετών, από την Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Οι συμμετέχοντες είχαν επιλεγεί μεταξύ 2000-2002 και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τη χρήση βιταμινών τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι πάνω από 800 εθελοντές εκδήλωσαν καρκίνο του πνεύμονα σε διάστημα έξι ετών.

Αν και δεν προέκυψε κάποια σχέση μεταξύ φυλλικού οξέος και κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα, όπως επίσης κίνδυνος νόσησης για τις γυναίκες που έπαιρναν βιταμίνη Β6 και Β12, «ωστόσο παρατηρήσαμε ότι οι άνδρες που έπαιρναν πάνω από 20 mg Β6 την ημέρα για πάνω από 10 χρόνια είχαν 82% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με άνδρες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Β από οποιαδήποτε πηγή», εξηγεί ο Δρ Μπρασκυ.

Και συμπληρώνει ότι «οι άνδρες που έπαιρναν πάνω από 55 mg Β12 την ημέρα είχαν 98% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, συγκριτικά με άνδρες που δεν έπαιρναν βιταμίνη Β».

Οι άνδρες που κάπνιζαν από την αρχή της μελέτης και κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β είχαν τριπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο το πνεύμονα.

Ο ερευνητής σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι, η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί να τεκμηριώσει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ βιταμινών και καρκίνου του πνεύμονα και απλώς αναδεικνύει έναν συσχετισμό. Επίσης, προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί μόνον οι άνδρες και οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με άλλη πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Journal of the National Cancer Institute, η οποία δεν εντόπισε κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης Β6 στο αίμα και του καρκίνου του πνεύμονα στους ανθρώπους γενικά ή στους άνδρες ειδικότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk