Αντιδρούν οι γιατροί στις αλλαγές για τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ

Την έντονη αντίδραση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προωθεί ο Οργανισμός σχετικά με τον προγραμματισμό των ραντεβού των ασφαλισμένων. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει ότι «οι συμβάσεις και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι προκαθορισμένα και δεν αλλάζουν με μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου».

Την έντονη αντίδραση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προωθεί ο Οργανισμός σχετικά με τον προγραμματισμό των ραντεβού των ασφαλισμένων. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει ότι «οι συμβάσεις και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι προκαθορισμένα και δεν αλλάζουν με μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου».

Ο ΕΟΠΥΥ θέλοντας να οριοθετήσει τη μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένους από τους συμβεβλημένους γιατρούς, με την αιτιολογία ότι έχει καλυφθεί το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα, από 1ης Σεπτεμβρίου βάζει ανώτερο όριο 20 επισκέψεις την ημέρα σε κάθε γιατρό, ενώ ο ελάχιστος χρόνος που θα διαρκεί η κάθε επίσκεψη είναι 15 λεπτά.

Όλοι οι γιατροί πρέπει να δηλώσουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία e-ΔΑΠΥ Παροχών το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους, στο οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι.

Αφορμή για τις αλλαγές στάθηκαν καταγγελίες για την πρακτική γιατρών σε σχέση με το πλαφόν των επισκέψεων. Από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) το 2016 διαπιστώθηκε ότι, γιατροί απαιτούσαν επιπλέον αμοιβή από ασφαλισμένους, με το αιτιολογικό ότι είχε συμπληρωθεί το όριο των 200 επισκέψεων τον μήνα, ενώ από δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Οργανισμού, Σωτήρη Μπερσίμη, εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στις προωθούμενες αλλαγές, χαρακτηρίζοντάς τες «ανεφάρμοστες σε πολλές περιοχές της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών, με εξυπηρετούμενο πληθυσμό κυρίως από αγροτικές περιοχές που δρομολογεί επίσκεψη στον ιατρό της επιλογής τους στις αρχές κάθε μήνα. Όπως είναι αναμενόμενο λοιπόν, σε πάνω από 30 νομούς της χώρας οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών οδηγούν στο να εξαντληθούν οι δωρεάν 200 επισκέψεις μέσα στις πρώτες ημέρες κάθε ημερολογιακού μήνα».

Η Ένωση που εκπροσωπεί 5.500 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς υποστηρίζει ακόμα ότι ο ελάχιστος χρόνος επίσκεψης 15 λεπτά «θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο(!) και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες και τραγελαφικές καταστάσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα φορτωθεί από την καταναγκαστική αυξημένη χρήση του και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ιατρική πράξη. Αν μάλιστα, ο εμπνευστής της οδηγίας αυτής εννοεί ότι επίσκεψη μικρότερη των 15 λεπτών δε θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, καλά θα κάνει να ενημερώσει τους ασφαλισμένους για να είναι προετοιμασμένοι».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ότι «οι συμβάσεις και οι όροι τους, καθώς και ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι προκαθορισμένα και δεν αλλάζουν με μία ανακοίνωση ή ένα δελτίο τύπου» και υπενθυμίζει ότι τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτικά και το ωράριό τους καθορίζεται από τους γιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλισμένων που τα επιλέγουν.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί ζητούν να αποσυρθούν άμεσα οι αλλαγές στα ραντεβού και σε περίπτωση άρνησης της απόσυρσης επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk