Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας 7,4 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται πως θα είναι έτοιμα για ανάρτηση στο Taxisnet. Αμέσως μετά, και αρκετά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων στις 29 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζεται να προχωρήσουν κεντρικά και αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη για ΕΝΦΙΑ.
Οι επιστροφές φόρου εισοδήματος τις οποίες περιμένουν περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα θα εξαφανιστούν, προκειμένου να καλυφθούν μερικώς, αν όχι στο σύνολό τους, οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τα καλά νέα είναι πως φέτος τουλάχιστον δεν θα ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι. Το περσινό σκηνικό με τις ατελείωτες ουρές στις Εφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ όσο περίμεναν – αδίκως – να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι επιστροφές φόρων, δεν θα επαναληφθεί.

Στην Εφορία τους για να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού, θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι, στον βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Η Εφορία δεν μπορεί ακόμα κεντρικά να «παντρέψει» επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων, διευκρινίζεται αρμοδίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φετινές εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προσεγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ και έξι στους δέκα φορολογουμένους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις άλλωστε καταγράφονται περιστατικά καθυστερήσεων στις επιστροφές φόρου εισοδήματος για ακόμα και πάνω από έναν χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φορολογουμένης στη ΔΟΥ Αμαρουσίου η οποία περιμένει από πέρυσι – φέτος είναι άνεργη – επιστροφή φόρου 1.300 ευρώ, χρήματα τα οποία σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε αναμένεται να της επιστραφούν έως τον Νοέμβριο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιτάχυνε δραστικά τον Ιούλιο τις επιστροφές φόρων, δίνοντας όμως προτεραιότητα σε επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ. Δεν ισχύει το ίδιο για τα φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η αναμονή αποδεικνύεται σε ορισμένες περιπτώσεις πολύμηνη, ακόμα κι αν δεν τίθεται ζήτημα συμψηφισμών.

Συνολικά το Δημόσιο οφείλει 1,252 δισ. ευρώ επιστροφές φόρου (936 εκατ. ευρώ σε άμεσους και 156 εκατ. ευρώ σε έμμεσους) σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο. Επιστροφές φόρου και πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ) θα πρέπει να επιταχυνθούν δραστικά τους επόμενους μήνες προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσκόμματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Ο όρος που έχουν βάλει οι δανειστές είναι πως για κάθε δύο ευρώ εξοφλήσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων από τις δόσεις του προγράμματος θα πρέπει το Δημόσιο να συνδράμει με ένα ευρώ για τον ίδιο σκοπό προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης.