Ξέρετε πώς ένας υπουργός Παιδείας γίνεται συνήθως πρωτοσέλιδο; Οχι βεβαίως όταν κάνει ανακοινώσεις για «μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» (αυτό έγινε μόνο μία φορά, με τον Λουκή Ακρίτα), αλλά όταν ασχολείται με παρελάσεις, τις εικόνες της Παναγίας και του Χριστού στις τάξεις, με τη σημαία, με τον εθνικό ύμνο και την πρωινή προσευχή. Αυτά τα θέματα κάνουν τα τελευταία 50 χρόνια τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας πρωταγωνιστή, με αποτέλεσμα να χωρίζουν τους πολίτες σε εθνικιστές ή κοσμοπολίτες, σε δεξιούς ή αριστερούς, σε προοδευτικούς ή συντηρητικούς!
nnn
Το τελευταίο προεδρικό διάταγμα έφερε πάλι τη γνωστή αναταραχή, πλην όμως κανένας δεν ασχολήθηκε, για παράδειγμα, γιατί εξακολουθούν να είναι 25 μαθητές στην τάξη όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ωρυόταν» ότι έπρεπε να είναι 20. Ή γιατί τα προγράμματα σπουδών που έγιναν το 2011 πιλοτικά και διδάχθηκαν σε εκατοντάδες σχολεία σταμάτησαν και βρίσκονται κάπου στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας.
nnn
Θέλετε και άλλα παραδείγματα; Γιατί από όλα τα προγράμματα σπουδών το υπουργείο Παιδείας ασχολήθηκε μόνο με τα Θρησκευτικά στα σχολεία; Ή γιατί ενώ καταργείται και η στοιχειώδης αξιολόγηση των μαθητών στο δημοτικό δεν υπήρξε καμία συζήτηση πώς θα αξιολογηθούν οι δάσκαλοι των παιδιών. Επειδή, όπως μου λένε άνθρωποι των γραμμάτων, «τα αληθινά μεγάλα θέλουν γνώση, δουλειά και τόλμη».
Ο Γαβρόγλου και η θητεία
Υπάρχει μία διαφορά όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία για την οποία (λόγω Αυγούστου και λόγω ελλείψεως ειδήσεων) γίνεται ντόρος με την υπόθεση του Κ. Γαβρόγλου (φωτογραφία), ο οποίος εξαγόρασε τη θητεία του. Αλλο φυγόστρατος ή ανυπότακτος (ακόμα και λιποτάκτης) και άλλο αν κάποιος βρίσκεται νομίμως εκτός στρατεύματος. Ανυπότακτους και φυγόστρατους συναντήσαμε στο παρελθόν αρκετούς που κατέλαβαν δημόσιες θέσεις ή ακόμα δημόσια πρόσωπα που απαλλάχθηκαν από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα λόγω… τρελόχαρτου. Να μη θυμίσω τώρα ονόματα, σε όλους είναι γνωστά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, για παράδειγμα, καρατόμησε εντός 24ώρου τον Γ. Τρεπεκλή από γενικό γραμματέα του ΕΟΤ μόλις πληροφορήθηκε ότι δεν έκανε τη θητεία του. Το θέμα όμως με τον κ. Γαβρόγλου έχει σημασία, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά λόγω των δηλώσεών του για τους κληρωτούς σημαιοφόρους.
nnn
Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου όντως πήρε φύλλο πορείας για να καταταγεί στον Στρατό. Οχι όμως στον ελληνικό στρατό, αλλά στον… τουρκικό! Καθ’ ότι, πιθανόν να μην το γνωρίζετε, ο κ. Γαβρόγλου ως Κωνσταντινουπολίτης είχε την τουρκική υπηκοότητα. Αρνήθηκε τη στράτευση στον τουρκικό στρατό ενώ βρισκόταν για σπουδές στο Λονδίνο και έκανε αίτηση να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, η οποία και του εδόθη το 1972 (στην περίοδο της χούντας). Εν συνεχεία αξιοποίησε έναν νόμο (πάλι της χούντας) με τον οποίο του δινόταν το δικαίωμα ως Ελληνας πλέον του εξωτερικού να εξαγοράσει τη θητεία του, όπερ και έκανε. Με μια διαφορά. Είναι προτιμότερο να αποφεύγει δηλώσεις (και επιθέσεις εναντίον πολιτικών του αντιπάλων) για θέματα θητείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως καλό θα ήταν ορισμένοι από τους βουλευτές να αποφεύγουν και αυτοί να επιτίθενται σε πολιτικούς αντιπάλους του, τη στιγμή που κι αυτοί αξιοποίησαν νόμους, προεδρικά διατάγματα κ.τ.λ. για μειωμένη (τρίμηνη) θητεία, όταν εξελέγησαν βουλευτές.
Η μεγάλη απόδραση των πολιτικών
Με το που έκλεισε η Βουλή οι πολιτικοί την… κοπάνησαν από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκουράζεται στο Σούνιο (σε αυτό το σπίτι που νοικιάζει) μαζί με την οικογένειά του και είναι άγνωστο ακόμα πού θα πάει για τον Δεκαπενταύγουστο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν στη Σίφνο αλλά θα πάει στα Χανιά, όπου βρίσκεται και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φεύγει όμως για την Κέρκυρα. Τη Φώφη Γεννηματά την εντόπισα στη Σκύρο, τον Στ. Θεοδωράκη τον εντόπισα στην Υδρα, αλλά φεύγει κι αυτός για τα Χανιά. Ο Βασ. Λεβέντης βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στο Καρπενήσι στις εκδηλώσεις για τον Μάρκο Μπότσαρη, επέστρεψε στην Αθήνα όπου μετείχε σε σύσκεψη για τα Κύθηρα (απ’ όπου η καταγωγή της μητέρας του) και τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι στην Τήνο. Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στη Λευκάδα, ο Αντ. Σαμαράς κάνει περιοδεία στη Μεσσηνιακή Μάνη και επισκέπτεται συχνά τον… «Μίμη», μια ψαροταβέρνα έξω από την Καρδαμύλη. Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Καμίνης κάνει τα μπάνια του στη Νότια Κρήτη. Εντόπισα επίσης αρκετούς βουλευτές σε νησιά του Αργοσαρωνικού, πλην ορισμένων εξαιρέσεων που λιάζονται, κολυμπούν και κάνουν επισκέψεις σε μπαράκια στην Αντίπαρο, στο Ρέθυμνο και στην Πάρο.
Κουμπαριές
Αληθεύει ότι ο πρόεδρος ενός μεγάλου και γνωστού οργανισμού (που έχει σχέση και με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας) έχει μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη; Εχει συγκεκριμένα ασκηθεί εναντίον του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για… απιστία και όμως εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του. Η δίωξη που του ασκήθηκε αφορά άλλη θέση (πάλι σε δημόσιο οργανισμό) την οποία κατείχε στο παρελθόν. Μαθαίνω ότι είναι στενός φίλος ενός πρωτοκλασάτου πολιτικού (συγγένεια, με κουμπαριά), ο οποίος και τον διόρισε στον οργανισμό. Το θέμα δεν είναι τόσο απλό, γιατί πώς μπορεί ο εν λόγω πρόεδρος υπόδικος για κακούργημα να διαπραγματευθεί συμβάσεις ή επενδύσεις με οίκους του εξωτερικού; Εκτός εάν πρόκειται περί… συνωνυμίας, αν και δεν το πιστεύω.
HeliosPlus