«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πλέον αυτόν τον όγκο των τουριστών χωρίς υποδομές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, χαρακτηρίζοντάς τες «τραγικές», ενώ επισημαίνει την «τεράστια παραοικονομία και παραξενοδοχεία».
Από τις οδικές αφίξεις εφέτος «οι περισσότεροι ταξιδιώτες κατευθύνονται στα παράνομα καταλύματα», ενώ «μετράμε τα αυτοκίνητα που περνούν στους συνοριακούς σταθμούς» λέει εκφράζοντας ερωτηματικά για τα στοιχεία όσων διέρχονται.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ο κ. Τάσιος υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις των προκρατήσεων και η αυξημένη φορολογία (29% από 26%) θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι στα επίπεδα του 2016 ή οριακά περιορισμένο.
Οσο για το 2018, «είναι αχαρτογράφητη χρονιά, επειδή συγκυριακά η Τουρκία είναι εκτός αγοράς και τα πρακτορεία «τρέχουν» στα ελληνικά ξενοδοχεία να κάνουν συμβόλαια με μονοψήφιες αυξήσεις, αποφεύγοντας να δώσουν την υπεραξία που λέγεται «Ελλάδα»» λέει. Και συμπεραίνει ότι και το 2018 «το early booking θα λειτουργήσει με ισχυρή ροή κρατήσεων, καθώς οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί θέλουν να προλάβουν τους ευρωπαίους ταξιδιώτες με προσφορές».
Στα έσοδα η εικόνα διαφοροποιείται, μιας και το πλήθος των προκρατήσεων, «η αυξημένη φορολογία και ο ΦΠΑ δημιουργούν προβλήματα» λέει. Αναφερόμενη στην Κω, τονίζει ότι ο προορισμός «είχε μία τρομερή πορεία το τελευταίο διάστημα, έχοντας να διαχειριστεί και την εικόνα με το Προσφυγικό. Ο σεισμός ήταν μια ατυχία, αλλά ξεπεράστηκε και οι κρατήσεις συνεχίζονται. Το 2017 είχε μια μεγάλη αύξηση σε ζήτηση, αν και δυστυχώς κάποια ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές τους» και εκτιμά ότι «αυτό θα συμβεί σχετικά σύντομα».
Προτεραιότητα επίσης της Περιφέρειας είναι η χωροθέτηση 26 υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο ώστε να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα στα μικρότερα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων, τα οποία «παρότι έχουν ζήτηση υστερούν σε κίνηση».
«Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο είχαμε αύξηση 30% στις αφίξεις σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί» ενώ εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «είναι πολλά τα Airbnb και οι βίλες που νοικιάζονται. Υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα. Εχει φορτισθεί πολύ ο προορισμός, λυπάμαι που το λέω». Ο ίδιος προσθέτει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς υπάρχει εργολάβος για την καθαριότητα. Ωστόσο, σχεδόν καθημερινές και πολύωρες είναι οι διακοπές υδροδότησης στο νησί λόγω της αυξημένης ζήτησης.
«Η σεζόν είναι καλή όπως αναμενόταν»,
με τον «Αύγουστο να έχει οριακή αύξηση, μιας και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανόδου» αλλά «και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πάνε καλά σε κίνηση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.Επισημαίνει όμως ότι «όσα πακέτα δεν πουλήθηκαν για την Κρήτη νωρίτερα, πλέον θεωρούνται ακριβά και ο κόσμος αναζητεί φθηνότερες εναλλακτικές». Εκφράζει δε προβληματισμό για τα επόμενα χρόνια καθώς το έστω «δειλό» άνοιγμα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία δημιουργεί νέους συσχετισμούς. «Ολα εξαρτώνται από το αν θα βελτιώσει την ποιότητά του ο ξενοδόχος προς τους ξένους.Υπάρχει αυτή η διάθεση αλλά όχι από όλους» υπογραμμίζει.
Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2018 έχουν «λογικές» αυξήσεις από 3% έως 5%. «Υπάρχουν όμως και κάποιοι ξενοδόχοι οι οποίοι πατώντας στην έντονη ζήτηση διεκδικούν αύξηση 10%». «Είχαμε αύξηση 21% στην κίνηση του αεροδρομίου στο Ακτιο το πρώτο εξάμηνο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για τον τουρισμό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Στράτος Ιωάννου, «όταν το 2016 η ετήσια αύξηση ήταν 20% σε σχέση με το 2015».
Το αεροδρόμιο του Ακτίου δίνει πρόσβαση σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάργα και Σύβοτα, περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε τουριστική κίνηση.
«Οι πτήσεις έχουν αυξηθεί από όλες τις παραδοσιακές αγορές που επισκέπτονται την περιοχή», κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από Αυστρία, Βρετανία, ενώ αυξημένες είναι και οι οδικές αφίξεις από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία και Αλβανία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ