Ενάντια στη χρήση αντηλιακών προϊόντων στα βρέφη κάτω των έξι μηνών τάσσεται ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Για την προστασία από τον ήλιο συστήνει τη λήψη άλλων αποτελεσματικότερων μέτρων.

10.00-14.00 η εντονότερη υπεριώδης ακτινοβολία

«Η καλύτερη λύση είναι τα βρέφη κάτω των έξι μηνών να μην εκτίθενται στον ήλιο και ειδικότερα τις ώρες 10:00 – 14:00 που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη», εξηγεί η Χάρι Σέριλ Σακς, παιδίατρος του FDA.

Αν και τα αντηλιακά συστήνονται για χρήση σε παιδιά και ενηλίκους, η ειδικός εξηγεί ότι «το βρεφικό δέρμα ειναι λιγότερο ώριμο από αυτό των ενηλίκων και τα βρέφη έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ως προς την αναλογία σώματος-βάρους, συγκριτικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενηλίκους. Και οι δύο αυτές παράμετροι σημαίνουν ότι η έκθεση του βρέφους σε χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά προϊόντα μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών του αντηλιακού προϊόντος».

Κατά τη δρα Σακς«η καλύτερη προστασία είναι να κρατάτε το βρέφος στη σκιά, αν αυτό είναι δυνατόν. Αν δεν υπάρχει φυσική σκιά, δημιουργήστε την με ομπρέλα ή άλλο μέσο. Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε το παιδί μακριά από τον ήλιο, τότε συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας για το πώς μπορείτε να το προστατεύσετε καλύτερα».

Λεπτά ρούχα και καπέλο

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει το ντύσιμο των βρεφών με λεπτά ρούχα που να καλύπτουν επαρκώς τα άνω και κάτω άκρα, συνοδεία καπέλου που να καλύπτει επαρκώς το πρόσωπο και τον αυχένα, προς αποφυγή εγκαυμάτων.

Το καλοκαίρι κρύβει όμως και άλλους κινδύνους για τα βρέφη, εκτός από τον ήλιο. «Τα βρέφη δεν ιδρώνουν πολύ. Η εφίδρωση φυσιολογικά συμβάλλει στην εκτόνωση της θερμοκρασίας του σώματος όταν ζεσταινόμαστε. Αλλά τα βρέφη δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αυτό το σύστημα. Επίσης, η ζέστη για τα βρέφη συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Για να διασφαλίσετε ότι είναι επαρκώς ενυδατωμένα, ταΐστε τα συχνότερα είτε με μητρικό είτε με ξένο γάλα αφού η περιεκτικότητα και των δύο σε νερό είναι επαρκής για να αποτρέψει την αφυδάτωση», λέει η δρ Σακς.

Συμβουλές αντηλιακής προστασίας για βρέφη

Για να είναι σωστά προστατευμένο το βρέφος, κάτω των έξι μηνών, από τον ήλιο:

  • Κρατήστε το σε σκιερό μερός
  • Συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας για την σωστή αντηλιακή προστασία
  • Σιγουρευτείτε ότι φοράει ρούχα που καλύπτουν πλήρως το ευαίσθητο δέρμα του
  • Διασφαλίστε ότι φοράει πάντα καπέλο που του παρέχει επαρκή κάλυψη του προσώπου και του αυχένα
  • Έχετε το νου σας για τυχόν ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος ή αφυδάτωσης, όπως έντονο κλάμα, ερυθρότητα και ανησυχία
  • Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, απομακρύνετέ το άμεσα από τον ήλιο και τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στις πάσχουσες περιοχές
  • Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωσή του, με υγρά σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Newsroom ΔΟΛ