Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να προβλέπουν πότε ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανόν να επανεμφανιστεί, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου του Ηνωμένου Βασιλείου, με επικεφαλής τον δρα Γινγίν Γιουάν, ελπίζει με την έρευνά της να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη θεραπεία του καρκίνου γενικότερα, εντοπίζοντας τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για θεραπευτική αποτυχία.

«Κλειδί» τα σημεία συγκέντρωσης των ανοσοκυττάρων

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αναζήτηση σημείων όπου συγκεντρώνονται τα ανοσοκύτταρα πέριξ των όγκων είναι ένας αξιόπιστος τρόπος να προβλεφθεί αν είναι πιθανότερο να υποτροπιάσει ο καρκίνος του μαστού.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συγκεντρωμένα γύρω από τους όγκους ήταν πιθανότερο να επανεμφανίσουν καρκίνο του μαστού εντός δέκα ετών από την τελευταία τους θεραπεία.

Έτσι δημιουργείται η ελπίδα, όχι μόνο να γνωρίζουν οι γιατροί ποιες ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής αλλά και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης.

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με ευαίσθητο στα οιστρογόνα καρκίνο του μαστού (το 80% των περιπτώσεων, δηλαδή ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες), συνήθως ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Αλλά ορισμένες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου αν ο καρκίνος επανεμφανιστεί, ειδικά περίπου μετά από πέντε χρόνια.

Η νέα μελέτη συμβάλλει στον εντοπισμό ακριβώς αυτής της υποομάδας ασθενών.

Μεγαλύτερες πιθανότητες υποτροπής εντός 10ετίας

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ιστών από 1.178 γυναίκες με θετικό στα οιστρογόνα καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι σε όσες γυναίκες τα ανοσοκύτταρα είχαν τάση συγκέντρωσης σε συγκεκριμένα σημεία είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να επανεμφανίσουν καρκίνο του μαστού εντός 10 ετών. Η πιθανότητα υποτροπής στην πενταετία ήταν 23% υψηλότερη.

«Το αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό διαγνωστικό εργαλείο που κάνει εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής βασίζεται στο πώς τα κύτταρα οργανώνονται στον χώρο και αν ή όχι τα ανοσοκύτταρα συγκεντρώνονται κοντά στον όγκο. Στον καρκίνο του μαστού με ευαισθησία στα οιστρογόνα, η παρουσία σημείων όπου τα ανοσοκύτταρα είναι συγκεντρωμένα κοντά στον όγκο σχετίζονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής μετά την ορμονοθεραπεία», εξηγεί ο δρ Γιουάν.

Και συμπληρώνει πως απαιτούνται μεγαλύτερου εύρους μελέτες πριν το νέο διαγνωστικό εργαλείο διαθετεί για ευρεία χρήση. Ελπίζει πάντως ότι μελλοντικά θα συμβάλλει στον εντοπισμό των ασθενών με την καλύτερη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία.
Newsroom ΔΟΛ