Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα για τη μάχη που δίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο προκειμένου να βελτιώσει τη θέση του στη γενική κατάταξη της UEFA.

Κυρίως οι νίκες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού αλλά και η ισοπαλία του ΠΑΟΚ πρόσφεραν σημαντικούς βαθμούς στη 15η Ελλάδα που βρίσκεται στο κυνήγι της Ελβετίας (14η), της Αυστρίας (13η), ακόμη και της Τσεχίας (12η).

Βασικό ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από όλους τους εκπροσώπους της χώρας στις επερχόμενες ρεβάνς, που θα συνοδευτούν και από προκρίσεις.

Ηδη οι Ερυθρόλευκοι, οι Πράσινοι και οι Μελανόλευκοι έχουν σαφές προβάδισμα για να συνεχίσουν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα αντιστοίχως, η ΑΕΚ –ακόμη κι αν αποκλειστεί –θα συμμετάσχει στο Γιουρόπα, ενώ βάσιμες ελπίδες έχει και ο Πανιώνιος. Δύσκολο μεν, αλλά όχι ανέφικτο το «πέντε στα πέντε»…

Το νικηφόρο (3-1) πέρασμα του Ολυμπιακού από τη σκληρή έδρα της Παρτιζάν Βελιγραδίου την περασμένη Τρίτη ήταν τουλάχιστον επιβλητικό.

Οι Ερυθρόλευκοι μολονότι έδωσαν το πρώτο επίσημο παιχνίδι τους μετά τις 30 Απριλίου, οπότε ολοκλήρωσαν ως πρωταθλητές τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική Λίγκα (σε αντίθεση με τη σερβική ομάδα που έπαιζε μέχρι και τα τέλη Μαΐου, ενώ ήδη είχε τρία επίσημα ματς στα πόδια της), κατόρθωσαν να φέρουν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή.

Δεν τους πτόησε ούτε η εχθρική ατμόσφαιρα που δημιούργησε το φανατισμένο κοινό των Παρτιζάνων, ούτε οι πολλές και σοβαρές απουσίες.Λίγο πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης ο κοσοβάρος κόουτς κ. Μπέσνικ Χάσι έχασε λόγω αδιαθεσίας –μετά τους τραυματίες Ταχτσίδη, Ελαμπντελαουί, Μποτία – τον υπερπολύτιμο Φορτούνη, ενώ δεν χρησιμοποίησε ως βασικούς τους νεοαποκτηθέντες αλλά ακόμη ανέτοιμους Εμενίκε, Βούκοβιτς, όπως επίσης τον Μίλιτς που αποκλείστηκε από την αποστολή.

Παρ’ όλα αυτά οι Πειραιώτες ήταν καταιγιστικοί. Το στρατηγικό πλάνο του κόουτς Χάσι εφαρμόστηκε κατά γράμμα και απέδωσε στο έπακρο, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός όχι μόνο να σφιχταγκαλιάσει μια πολύτιμη πρόκριση που τον φέρνει με το… ενάμισι πόδι στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο ούτως ώστε να «δέσει» ακόμη περισσότερο ως ομάδα. Τι απομένει; Μια έξυπνη διαχείριση την ερχόμενη Τετάρτη (2/8, 21.45) στη ρεβάνς του Γ. Καραϊσκάκης προκειμένου να σφραγιστεί και τυπικά το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Αντιθέτως, η ΑΕΚ έμεινε με τη (δικαιολογημένη) ευφορία που προκάλεσε η πολυαναμενόμενη έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η Ενωση, παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν για την ευρωπαϊκή υπέρβαση 10 χρόνια μετά την τελευταία παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, υπέστη μια βαριά εντός έδρας ήττα (2-0) από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που αναγκάζει τους Κιτρινόμαυρους να επανεξετάσουν τη μεταγραφική στρατηγική που ακολούθησαν αλλά και να κινηθούν πολύ πιο άμεσα για την ενίσχυση σε θέσεις όπου έχει διαπιστωθεί ότι απαιτούνται προσθήκες (κεντρικός χαφ και σέντερ φορ).

Ο προβληματισμός έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι η ομάδα του ισπανού προπονητή κ. Μανόλο Χιμένεθ υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων τόσο στον αμυντικό τομέα, όπου δέχθηκε αβίαστα δύο εύκολα γκολ, όσο και στο δημιουργικό-επιθετικό κομμάτι, καθώς απέναντι σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη άμυνα δεν μπόρεσε να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα.

Γιουρόπα Λιγκ: Τι έγινε και τι δεν έγινε στους πρώτους αγώνες

Μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των τριών εκπροσώπων του ελληνικού ποδοσφαίρου στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ. Το πιο σημαντικό είναι πως τόσο ο Παναθηναϊκός που επικράτησε της Γκαμπάλα 1-0 στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟΚ που απέσπασε ισοπαλία (1-1) στο Κίεβο με αντίπαλο την Ολίμπικ Ντόνετσκ, όσο και ο Πανιώνιος, ο οποίος ηττήθηκε (1-0) εκτός έδρας από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μπορούν –υπό προϋποθέσεις και εφόσον σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων –να εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τα πλέι οφ της διοργάνωσης.

Πιο κοντά στην πρόκριση φαίνεται πως βρίσκεται το Τριφύλλι που εν όψει της ρεβάνς στο Μπακού (3/8, 20.00) απώλεσε την ευκαιρία για ένα ευρύτερο σκορ το οποίο θα του έδινε ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι Πράσινοι, παρά τις πολλές ελλείψεις που έχουν στο ρόστερ μετά τη φυγή βασικών στελεχών όπως ήταν ο Μπεργκ, ο Λέτο, ο Εμποκού, ο Κλωναρίδης, αλλά και τις απουσίες των Βιγιαφάνιες και Κουτρουμπή, παρουσίασαν ένα πιεστικό, ανταγωνιστικό και κυρίως ομαδικό σύνολο. Επίτευγμα που πιστώνεται πρωτίστως στον προπονητή κ. Μαρίνο Ουζουνίδη, ο οποίος αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή του ΠΑΟ.

Αντιθέτως, το πρώτο επίσημο ματς του σέρβου τεχνικού του ΠΑΟΚ κ. Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς συνοδεύτηκε από κριτική δεδομένης της χαμηλότερης δυναμικότητας της πρωτάρας στα Κύπελλα Ευρώπης Ολίμπικ. Ο Δικέφαλος έχει διατηρήσει τον βασικό κορμό της ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου την περασμένη σεζόν, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Πάντως, και υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο με αυτοχειρία οι Μελανόλευκοι δεν θα εξασφαλίσουν την πρόκριση στη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης (21.00) στην Τούμπα.

Σαφώς πιο δύσκολο έργο έχει ο Πανιώνιος, ο οποίος την ίδια ημέρα (22.00) στη Νέα Σμύρνη θα προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 απέναντι σε μια μέτρια ομάδα που έδειξε ότι διαθέτει ορισμένες επιθετικές αρετές αλλά και αρκετές αμυντικές αδυναμίες.

Οι Κυανέρυθροι μπροστά στο κοινό τους θα πρέπει να αγγίξουν το τέλειο σκοράροντας τουλάχιστον ένα γκολ και κρατώντας το μηδέν στα μετόπισθεν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ