Νέοι δρόμοι στη θεραπεία των εμφραγμάτων και του καρκίνου

Μια ανακάλυψη που έκαναν βρετανοί ερευνητές ίσως συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα περικύτταρα, διεγείρουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, με τη λεπτίνη να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Μια ανακάλυψη που έκαναν βρετανοί ερευνητές ίσως συμβάλλει στην κατανόηση του τρόπου που τα κύτταρα τα οποία περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα περικύτταρα, διεγείρουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, με τη λεπτίνη να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Η σημαντική αυτή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports ενδεχομένως να αλλάξει τη θεραπεία των εμφραγμάτων αλλά και του καρκίνου.

Ως γνωστόν, η αγγειογένεση, δηλαδή η ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων είναι μια σημαντική διαδικασία τόσο για την υγεία όσο και για τη νοσηρότητα. Παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ιστών μετά από κάποια βλάβη, αλλά και στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Τα περικύτταρα στο επίκεντρο

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ μελέτησαν πώς τα περικύτταρα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων αλλά και τον ρόλο της λεπτίνης (ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα και βοηθά στη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας στο σώμα, αναστέλλοντας την όρεξη).

Σήμερα, μια από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για το έμφραγμα είναι η αγγειοπλαστική με bypass. Συνήθως, λαμβάνεται μόσχευμα από το πόδι ή άλλο σημείο του σώματος και δημιουργείται παράκαμψη του σημείου που έχει μπλοκάρει ώστε να διευκολυνθεί η τροφοδοσία του καρδιακού μυός. Η επεμβατική αυτή διαδικασία απαιτεί μακρά περίοδο ανάρρωσης των ασθενών.

«Θεραπευτικά» περικύτταρα και λεπτίνη

Οι βρετανοί ειδικοί, όμως, παρατήρησαν ότι τα περικύτταρα παράγουν 40 φορές περισσότερη λεπτίνη όταν εκτεθούν σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και αυτό συνεχίζεται μέχρι το οξυγόνο να επανέλθει στο φυσιολογικό. Αυτή η διαδικασία ίσως βοηθά τους ιστούς να αναπτύξουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία ώστε να αυξηθεί η αιματική ροή και παροχή οξυγόνου. Επίσης, διαπίστωσαν ότι η λεπτίνη έχει αρκετές σημαντικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε περιοχές όπου οι ιστοί έχουν στερηθεί το οξυγόνο.

Σε περαιτέρω πειράματα οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν ότι διεγείροντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων τα περικύτταρα έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν την παροχή αίματος στον τραυματισμένο καρδιακό μυ μετά από κάποιο έμφραγμα.

«Η μελέτη ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των εμφραγμάτων αλλά και του καρκίνου, αφού ανακαλύψαμε έναν καινούργιο μηχανισμό σηματοδότησης που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην καρδιαγγειακή αναγεννητική ιατρική. Η αύξηση της λεπτίνης στα περικύτταρα σε έναν κατεστραμμένο καρδιακό μυ μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση της βλάβης, ενώ η αναστολή της παραγωγής της λεπτίνης στα καρκινικά περικύτταρα μπορεί να στερήσει από τον όγκο θρεπτικά συστατικά και να τον οδηγήσει στη συρρίκνωσή του», εξηγεί ο δρ Πάολο Μαντέντου, καθηγητής Πειραματικής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στη Σχολή Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Newsroom ΔΟΛ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk