Η εθνική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την πολυετή ύφεση, με την ανεργία να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των ημερών μας, καθώς τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων και των νέων παραμένουν υψηλά.
Η χώρα μας διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία oρυκτών πόρων, με πολλούς από αυτούς να κατέχουν πανευρωπαϊκή ή και παγκόσμια πρώτη θέση στις αντίστοιχες αλυσίδες αξίας και να αποτελούν βάση εφοδιασμού και της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας.
Η μετατροπή των ορυκτών πόρων σε πλούτο έχει υψηλό ρίσκο επένδυσης και μικρή αποδοτικότητα, απαιτεί κεφάλαια, εργατικό δυναμικό και επιχειρηματικότητα, καθώς και σταθερό επενδυτικό κλίμα. Ο κλάδος μας συνεργάζεται με το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΝ για την εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό του Λατομικού Κώδικα.

Το σχέδιο όμως του Λατομικού Κώδικα, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, απέχει σημαντικά των προσδοκιών του κλάδου στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης των υπεύθυνων επιχειρήσεων στους ορυκτούς πόρους, ενώ επιχειρείται η περαιτέρω επιβάρυνσή του με νέα περιβαλλοντικά τέλη, παρ’ όλο που τα λατομεία καταβάλλουν ήδη σημαντικά ποσά με τη μορφή μισθωμάτων και τελών για περιβαλλοντικά και κοινωφελή έργα.

Η εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί το 3,4% του ΑΕΠ, με δημιουργία αξίας ύψους €2,3 δισ. το 2014 και σημαντική αναπτυξιακή δυναμική λόγω της έντονης εξωστρέφειάς του, ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο κλάδος απασχολεί άμεσα περίπου 120.000 εργαζομένους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης, και χωρίς να έχουν θιγεί από τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης. Επισημαίνεται ότι ο κλάδος απορροφά σημαντικό τμήμα της απασχόλησης που βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ανεργίας και συνεισφέρει στο υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Ο εξορυκτικός κλάδος συνεχίζει να επενδύει και να προγραμματίζει επενδύσεις ύψους €1,7 δισ. μέχρι το 2020, παρ’ όλο που οι δείκτες αποδοτικότητάς του βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος από το 2010 και το 50% των επιχειρήσεων δεν είναι κερδοφόρες πλέον, ενώ είναι πόλος έλξης ξένων άμεσων επενδύσεων.
Πολιτεία και κοινή γνώμη αναγνωρίζουν τον εξορυκτικό κλάδο ως στρατηγικό πλεονέκτημα και οδηγό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με το 86% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων είναι κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη αλλά δεν υπάρχει γι’ αυτό η απαραίτητη πολιτική βούληση.
Η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων και η εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να γίνουν ατμομηχανή ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου της χώρας που θα φέρει περισσότερες εξαγωγές, νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει θέσεις απασχόλησης υψηλής ποιότητας, που είναι και το ζητούμενο από το κοινωνικό σύνολο.


Ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ