Εικόνα εξομάλυνσης για τον κόσμο που κάνει διακοπές στην Κω, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η σεισμική δόνηση τα ξημερώματα, μεταφέρουν τουριστικοί παράγοντες του νησιού, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

«Οι τουρίστες επανέρχονται στα ξενοδοχεία, καθώς τα περισσότερα δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά έπρεπε να τηρηθούν οι διαδικασίες εκκένωσης», σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου. Η ίδια επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα προβλήματα με τους πελάτες, καθώς η δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στην περιοχή της πόλης της Κω. «Υπάρχουν ανησυχίες από μεμονωμένους ταξιδιώτες, οι οποίοι ζήτησαν να αναχωρήσουν νωρίτερα από τις προγραμματισμένες διακοπές τους, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό και είναι εξαιρετικά μικρό ποσοστό σε σχέση με τους 180.000 – 200.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί», τονίζει η κυρία Σβύνου. Λίγα είναι και τα τηλεφωνήματα από πελάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στον προορισμό τις επόμενες ημέρες και επιθυμούν να ακυρώσουν.

Και πηγές της TUI επισημαίνουν ότι είναι λογικό να έχει ανησυχήσει ο κόσμος, αλλά δεν υπάρχουν προβλήματα με τους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός απομάκρυνσης ταξιδιωτών από το νησί, ενώ και οι αφίξεις από νέα αεροπλάνα αναμένονται κανονικά αύριο, Σάββατο. Εξάλλου το αεροδρόμιο της Κω, σε αντίθεση με το λιμάνι που επλήγη από τη σεισμική δόνηση, δεν παρουσιάζει ζημιές.

Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που προκάλεσε ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Κω, εξέφρασε από πλευράς του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος. Ο ίδιος τονίζει ότι «ολόκληρη η τοπική κοινωνία, κάτοικοι και τουριστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να υποστηρίζουν το νησί και τους τουρίστες. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμπαράσταση και η άψογη συνεργασία που επιδεικνύουν και οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί. Επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, σε άμεσο έλεγχο καταλληλόλητας ξενοδοχείων από έμπειρους μηχανικούς, έτσι ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες τουρίστες».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) επισημαίνει την καθησυχαστική πληροφόρηση των μεγάλων τουρ οπερέιτορ του εξωτερικού, καθώς και δεν διαφαίνονται δυσμενείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τουριστικές ροές στην περιοχή.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, απαιτείται ψύχραιμη αντιμετώπιση των συνθηκών σε μία περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση κορυφώνεται, προκειμένου να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι τουριστικές ροές στην Κω, έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς διακοπών στη χώρα. Την ίδια ώρα, η εγρήγορση και η άμεση δραστηριοποίηση που επέδειξε η Πολιτεία, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, συνέβαλλαν στο να αποκατασταθούν άμεσα οι φυσιολογικοί ρυθμοί στο νησί. Η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι και οι τουριστικές επιχειρήσεις, αντιμετώπισαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και γνήσια φιλοξενία τους τουρίστες.

Πέντε παρεμβάσεις για την Κω λόγω ζητεί ο τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας. Όπως τόνισε κατά την άφιξή του στο νησί χρειάζεται 1) η απαλλαγή πολιτών και επιχειρηματιών που υπέστησαν ζημιές, από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018, όπως ακριβώς προβλέπει και η διάταξη που ήρθε χθες στη βουλή για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, 2) η αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο για το 2018, αλλά σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, για να δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση στον τουρισμό, 3) η αναστολή της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, 4) η απαλλαγή από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα οι επιχειρήσεις τους υπέστησαν ζημιές και 5) η στοχευμένη καμπάνια προβολής και επικοινωνίας για να ενισχυθεί η εικόνα της Κω, ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού.