Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί με σθένος ότι το προεκλογικό του επιτελείο συνεργάστηκε με τη Ρωσία προκειμένου ο ίδιος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Ομως οι διαδοχικές αποκαλύψεις για επαφές στενών συνεργατών και συγγενών του με ανθρώπους της ρωσικής κυβέρνησης φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Λευκό Οίκο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και οι τελευταίες –που εμπλέκουν τον μεγαλύτερο γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, και τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας, Πολ Μάναφορτ –καταρρίπτουν το βασικό επιχείρημα της πλευράς του αμερικανού προέδρου: ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν συναλλαγές του επιτελείου του με τη Ρωσία.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία
Ο Τραμπ Τζούνιορ αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα την ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που οδήγησε στη συνάντηση με ρωσίδα δικηγόρο στη Νέα Υόρκη, η οποία υποτίθεται ότι θα αποκάλυπτε ενοχοποιητικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον.
Η αποκάλυψη της εφημερίδας «New York Times», που αφορά τη συνάντηση του γιου και των συνεργατών του Τραμπ με τη δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια στις 9 Ιουνίου 2016, εγείρει ερωτηματικά για το εάν αυτή η συνάντηση συνιστά αξιόποινη πράξη αλλά και γιατί το επιτελείο του προέδρου δεν ανέφερε ποτέ το γεγονός.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος πρόσφατα πληροφορήθηκε για τη συνάντηση και ότι οποιοσδήποτε στη θέση του γιου του θα έκανε το ίδιο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει το γνωστό μότο του για «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην πολιτική Ιστορία». Ο Τραμπ Τζούνιορ ισχυρίστηκε αρχικά ότι η συνάντηση αφορούσε την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να διακόψει τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανούς πολίτες και μόνο στη συνέχεια παραδέχθηκε το πραγματικό περιεχόμενό της.


Η επικοινωνία με τον υιό Τράμπ
Από τα email αποκαλύπτεται ότι ο Ρομπ Γκόλντστοουν, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του αζέρου τραγουδιστή Εμίν Αγκαλάροφ, επικοινώνησε με τον υιό Τραμπ προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας προσφέρθηκε να παραχωρήσει στο επιτελείο του Ρεπουμπλικανού τότε υποψηφίου έγγραφα που περιείχαν ενοχοποιητικές πληροφορίες για την Κλίντον. Ακολούθησε ανταλλαγή μηνυμάτων προκειμένου να κανονιστεί πρώτα ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ και του Εμίν και στη συνέχεια η συνάντηση με τη ρωσίδα δικηγόρο στον Πύργο Τραμπ.
Η οικογένεια Τραμπ διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον αζέρο επιχειρηματία και πατέρα του Εμίν, Αράς Αγκαλάροφ. Οι Αγκαλάροφ φιλοξένησαν τον Τραμπ όταν εκείνος επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2013 για τον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Υφήλιος». Λίγους μήνες νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter: «Νομίζετε ότι ο Πούτιν θα παρευρεθεί στον διαγωνισμό για τη Μις Υφήλιο τον Νοέμβριο στη Μόσχα; Αν ναι, θα γίνει ο νέος καλύτερός μου φίλος…». Πού να φανταζόταν ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, θα εκαλείτο να λογοδοτήσει για αυτή τη φιλία που ωστόσο κανένα μέρος της δεν παραδέχεται.Στα επίμαχα emails ο Γκόλντστοουν γράφει: «Πρόκειται προφανώς για ευαίσθητες πληροφορίες προερχόμενες από πολύ υψηλό επίπεδο αλλά είναι τμήμα της υποστήριξης της Ρωσίας και της κυβέρνησής της προς τον κ. Τραμπ». Για να πάρει, 17 λεπτά αργότερα, την απάντηση του Τραμπ Τζούνιορ: «Αν ισχύουν αυτά που μου λέτε, μου αρέσει, ειδικά για αργότερα το καλοκαίρι».
«Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία που αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι έγινε προσπάθεια από τη Ρωσία να βοηθήσει τον Τραμπ στις εκλογές και ότι κάποια στελέχη του επιτελείου του, που τώρα όπως φαίνεται περιλαμβάνουν ακόμη και τον γιο του, ήταν διατεθειμένα να συνεργαστούν με τη Ρωσία για αυτόν τον σκοπό. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπονομεύει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών» είπε στο «Βήμα» ο Τζόσουα Ντρέσλερ, επίτιμος καθηγητής Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Πιστεύω επίσης ότι πρόκειται για «αθέμιτη σύμπραξη» μεταξύ της Ρωσίας και των ανθρώπων που εργάζονταν για τον Τραμπ, πιθανώς εν γνώσει του ιδίου. Η αθέμιτη σύμπραξη ωστόσο δεν συνιστά από μόνη της έγκλημα. Είναι μια ανήθικη και ανάρμοστη συμπεριφορά. Για να αποτελέσει έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί «συνωμοσία». Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν η συνάντηση από μόνη της εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία» προσέθεσε. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικανοί θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Τραμπ. Αν ναι, δεν θα κινδυνεύσει με καθαίρεση αλλά αν του γυρίσουν την πλάτη, η ικανότητά του να κυβερνήσει θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα».

Οι… τραμπο-ρωσικές σχέσεις

22 Ιουνίου 2016
Περισσότερα από 19.000 emails αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος διαρρέουν και αναρτώνται στο WikiLeaks πριν από το συνέδριο του κόμματος.


27 Ιουλίου 2016
«Ρωσία, αν ακούς, ελπίζω να είσαι σε θέση να βρεις τα 30.000 emails που λείπουν» λέει ο Τραμπ αναφερόμενος στην παραπάνω διαρροή.

19 Αυγούστου 2016
Ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ παραιτείται εν μέσω κατηγοριών για διασυνδέσεις με τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

7 Οκτωβρίου 2016

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ο διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ αναφέρουν ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει την έκβαση των αμερικανικών εκλογών. Την ίδια ημέρα το WikiLeaks αρχίζει να αναρτά τα emails του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα.

29 Δεκεμβρίου 2016
Η Ουάσιγκτον ανακοινώνει κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δίνουν στη δημοσιότητα έκθεση για το χακάρισμα των υπολογιστών της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

13 Φεβρουαρίου 2017
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Μάικλ Φλιν παραιτείται εν μέσω κατηγοριών ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Ρώσους και ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς για τις συνομιλίες αυτές.

14 Φεβρουαρίου 2017
«Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο να αφήσετε τον Φλιν. Είναι καλός τύπος» φέρεται να λέει ο Τραμπ στον τότε διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ αναφερόμενος στη σχετική έρευνα της υπηρεσίας.

9 Μαΐου 2017
Ο Τραμπ απολύει τον Κόμεϊ με τη δικαιολογία ότι δεν χειρίστηκε σωστά την έρευνα για την ηλεκτρονική αλληλογραφία
της Κλίντον.

17 Μαΐου 2017
Ο πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ διορίζεται ειδικός ανακριτής για τη διερεύνηση της πιθανής ανάμειξης της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Ο Τραμπ κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

8 Ιουνίου 2017
Ο Κόμεϊ καταθέτει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, επιβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ τού ζήτησε να εγκαταλείψει την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον Φλιν.

14 Ιουνίου 2017
Η «Washington Post» γράφει ότι ο Τραμπ βρίσκεται υπό έρευνα για πιθανή παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

11 Ιουλίου 2017
Ο Τραμπ Τζούνιορ αναγκάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τα emails που αντάλλαξε με τον Ρομπ Γκόλντστοουν.

«Ο Τραμπ Τζούνιορ θα κληθεί να καταθέσει»

«Η πίεση προς τον Τραμπ δεν υποχωρεί και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας» είπε στο «Βήμα» η Μίριαμ Μπερ, καθηγήτρια Δικαίου στη Νομική Σχολή του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.


Αποτελεί αξιόποινη πράξη η συνάντηση του υιού Τραμπ με τη ρωσίδα δικηγόρο;
«Νομικοί ανέλυσαν τους ομοσπονδιακούς εκλογικούς μας νόμους και ειδικά μια διάταξη που καθιστά παράνομο για ένα προεκλογικό επιτελείο να δέχεται ή να αποσπά οτιδήποτε «αξίας» από ξένη κυβέρνηση και αφορά μια ομοσπονδιακή προεκλογική εκστρατεία. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πώς ένα αμερικανικό δικαστήριο μπορεί να ερμηνεύσει το «αξίας», ειδικά σε μια ποινική υπόθεση, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν γίνεται να βασιστούν σε ένα μοναδικό στοιχείο.

»Αλλοι νομικοί εκτιμούν ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση ανέμεναν να αποσπάσουν είτε κλεμμένα emails είτε πιο χειροπιαστά στοιχεία για τα οποία μια προεκλογική εκστρατεία μπορεί να πληρώσει χιλιάδες δολάρια. Αυτό όμως απαιτεί πιο εκτενή έρευνα από τα emails που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο εισαγγελέας θα πρέπει να αποδείξει ότι οι συμμετέχοντες είχαν κακό σκοπό ή γνώριζαν πως έκαναν κάτι λάθος ή παράνομο.

»Στο άμεσο μέλλον αναμένουμε ο Μιούλερ και οι διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν την υπόθεση της Ρωσίας να καλέσουν τον Τραμπ Τζούνιορ, τον Μάναφορτ και τον Κούσνερ να καταθέσουν και ότι θα ζητήσουν όλα τα σχετικά emails, μηνύματα, έγγραφα και άλλο υλικό».

Θα μπορέσει ο Τραμπ υπό αυτές τις συνθήκες να κυβερνήσει;
«Είναι δύσκολο να απαντηθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθημερινή πίεση από τις έρευνες του Τύπου αλλά και της Δικαιοσύνης θα επηρεάσει την ικανότητα του Τραμπ να εφαρμόσει την ατζέντα του στην εσωτερική και στην εξωτερική πολιτική. Εχει ήδη παραπονεθεί για αυτό στα διάφορα tweets του και η πίεση προς το πρόσωπό του δεν δείχνει να υποχωρεί».


Επίσκεψη στη Γαλλία: Μακρόν και αβρότητα, Τρονιέ και σεξισμός

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι βρήκε τον τρόπο για να κερδίσει την καρδιά του Τραμπ. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα ξένα ΜΜΕ για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Παρίσι, ως επίσημου προσκεκλημένου του Μακρόν για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της προχθεσινής Ημέρας της Βαστίλλης.

Ενα 24ωρο από το οποίο δεν έλειψαν η πολυτέλεια, η λάμψη, οι στρατιωτικές φανφάρες, οι «μάτσο» χειραψίες-σήμα κατατεθέν πια του Τραμπ και ένα ανάρμοστο σχόλιο προς την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. «Είσαι σε πολύ καλή φόρμα» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στην Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν, πριν γυρίσει στον σύζυγό της για να σχολιάσει: «Ομορφη».

Οπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που κατηγόρησαν ακόμη μία φορά τον αμερικανό πρόεδρο για σεξισμό.

Ο Μακρόν όμως το άφησε να περάσει, όπως και πολλά άλλα, και απάντησε στο προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ με άπλετη γαλλική αβρότητα.

Τι θέλει να επιτύχει όμως ο Μακρόν; Την αποφυγή της διεθνούς απομόνωσης της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης, συμφωνούν οι αναλυτές. Αλλά όχι μόνο. Σύμφωνα με το CNN, «ο Μακρόν θέλει η Γαλλία να γίνει ο κεντρικός πυλώνας της αναγέννησης της Ευρώπης. Και αναυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ο γητευτής του Τραμπ, ο Μακρόν είναι πρόθυμος να σφίξει τα δόντια, να χαμογελάσει με θέρμη και να βάλει το λιθαράκι του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ